Chimie, întrebare adresată de flaviuflaviu55, 9 ani în urmă

se introduce un cui de fier intr-o solutie de sulfat de cupru si se constata o scadere a masei cuiului cu 0.15 g. Sa se determine cantitatea de cupru depusa si de fier trecuta in solutie!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antrenorul
9


Flaviu, uita-te bine la enunt, deoarece nu ai o scadere a masei cuiului de Fe, ci o CRESTERE  a masei lui cu 0,15 g. Verifica atent enuntul !

Eu voi rezolva in caz ca enuntul problemei spune ca este o CRESTERE a masei cuiului cu 0,15 g !


Masele atomice relative rotunjite sunt 56 pentru Fe si 64 pentru Cu.

Ce se intampla acolo ? Fe fiind mai electropozitiv decat Cu, il scoate pe acesta din urma din solutia de CuSO4.  Deci o parte din Fe din cui va trece in solutie sub forma de FeSO4, iar Cu scos dinsolutia de CuSO4 de catre Fe se va depune pe cuiul de Fe.

Foarte important: : cresterea de masa de 0,15 g reprezinta diferenta dintre masa de Cu depus pe cui si masa de Fe de pe cui trecut in solutie ca FeSO4 !

Notam cu x - masa de Fe(g) trecut in solutie ca FeSO4  si cu y - masa de Cu(g) depus pe cui.

O prima relatie este  y - x = 0,15      (1)



Ecuatia reactiei:

Fe  +  CuSO4  =>  FeSO4  +  Cu

Daca 1*56 g Fe reactioneaza cu 1*64 g Cu
Atunci x g Fe vor reactiona cu y g Cu

Rezulta: y = 64x/56 = 8x/7(g Cu).
Deci relatia (2) este y = 8x/7.

Inlocuim (2) in (1):

y - x = 0,15

8x/7 - x = 0,15
x = 1,05(g Fe).

y = 0,15 + x
y = 1,2(g Cu).

Sa-ti explic si de ce nu e scadere, ci este crestere a masei cuiului.

Coeficientii stoechiometrici la Fe si la Cu sunt 1 si 1. Asta inseamna ca din 1 mol Fe se formeaza 1 mol Cu, adica daca in solutie ar trece 56 g Fe(presupunand ca ai avea un cui de fier foarte mare, cu masa mai mare decat 56 g), pe cui s-ar depune 64 g Cu, deci masa acelui cui foarte mare ar CRESTE  cu 64 - 56 = 8 (grame).

Deci, deoarece masa molara a Cu(64 g/mol) este mai mare decat cea a Fe(56 g/mol), permanent in aceasta reactie pe cui se vor depune mai multe grame de Cu decat grame de Fe care parasesc cuiul spre a trece in solutie. De aceea avem o CRESTERE a masei cuiului dupa reactie, si nu o scadere !

Sper ca ai inteles argumentatia mea. Poti intreba si profesorul de chimie despre acest aspect, daca doresti.




flaviuflaviu55: multumesc foarte mult
antrenorul: Cu placere ! Sper ca te-ai convins acum ca este vorba de crestere si nu de scadere a masei cuiului. Succes !
Alte întrebări interesante