Limba română, întrebare adresată de ghkijjkk, 9 ani în urmă

semnificatia titlului la poeziz in miezul verii g.cosbuc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ralucaardeleanu
187
 Indeplinind rolul unui prag textual, titlul este un element reprezentativ pentru construirea semnificatiei unei opere, intrucat anticipeaza mesajul acestuia si il orienteaza pe cititor in actul lecturii.
  In general, titlul este un prag stilistic sugestiv ce deschide orizontul de semnificatie al textului si modeleaza asteptarile estetice ale cititorilor. Poate fi sugesti (conotati) sau rezumativ (denotativ), creand un orizont de asteptare lectorului. Mai poate fi sintetic ( alcatuit dintr-un singur cuvant) sau analitic (din mai multe cuvinte).
   In opinia mea, titlul "In miezul verii" este un title sugestiv, alcatuit dintr-o prepozitie in cazul acuzativ si din doua substantive comune, ce indica liniste.
   In primul rand, titlul "In miezul verii" concentreaza un indiciu de timp. Titlul infatiseaza mijlocul verii, redata prin epitetele: "calduri dogoritoare" "rosul soare". Linistea adanca si caldura dogoritoare accentueaza teama eului liric.
   In al doilea rand, legatura dintre titlu si text se observa si la nivelul unor constructii ce contin din sfera spatiului: "toata valea" "lunca-i goala" "in departare" "pajiste saraca" , apartinand parca unui taram misterioas, pustiu.
   Asadar, titlul textului este un element de compozitie incarcat de semnificatie.
   Prin urmare, titlul trimite la ideea ca natura, ramane mereu o taina pe care omul ar vrea sa o desluseasca odata si odata.
Alte întrebări interesante