Limba română, întrebare adresată de Antoooooooooooo, 9 ani în urmă

Semnificația titlului " Pace " de George Cosbuc .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NewSmartBrainlyRo
45
Titlul reprezinta un prag contextual ce orienteaza cititorul spre identificarea continutului ideatic al textului. Acesta este sustinut de tema poeziei si motivele poetice existente.

Consider ca, titlul poeziei anticipeaza tema, motivele centrale si starea dominanta a eului liric. Acesta face trimitere catre pastel.

In primul rand, titlul poeziei este sintetic fiind alcatuit dintr-un subst. comun simplu ce exprima sentimentele eului liric acestea fiind de melancolie si tristete.

In al doilea rand, relatia dintre titlul si continutul ideatic al textului este data de prezenta mijloacelor artistice specifice: figuri de stil: metafore: vapai de soare,vantul de-amurg,chinului de astazi, partea tuturor de pace/ epitet: plopii doinitori/ epitet cromatic: albei dimineti. Poezia dobandeste incarcatura afectiva si datorita punctuatiei: semnul exclamari exprima: melancolia si tristetea eului liric.

In concluzie, titlul poeziei se afla in stransa legatura cu continutul de idei al textului, trasmitand sentimente de tristete si melancolie ale eului liric.
Răspuns de Utilizator anonim
14
In opinia mea, titlul unei opere literare constituie punctul de plecare in receptareavacestuia si totodata o punte de legatura intre cititor si scriitor ,un prim element de contact intre acestia , astfel titlu anticipeaza ideea poetica , fiind in stransa legatura cu masajut textului. Consider ca intre titlu si textul acestei opere literare exista o relatie de armonie , de echlibru ,sesizata atat la nivelul ideatic cat si stilistic. In primul rand, titlul concentreaza tema lirica, constituind un pretext pt libertatea si pacea ce este descrisa , fiind o opera lirica, titlul focalizeaza discursul liric ,iar sentimntele sunt transmise in mod direct si sincer. In al doila rand, din punct de vdere morfo-semantic ,acesta sete un titlu nominal alc dinntr-un substantiv c. s nearticulat. Pe de alta parte , expresivitatea mesajului, ca efect al perceptiei subiective , este subsumat titlului, astfelepitetul cromatic in inversiune"galbene vapai " exprima calit obiectului poetic , amplificandsensul lui static. In concluzie , titlul reprezinta o cheie de descifrare , intelegere a titlului sivofera cititorului un orizont de asteptare, aducandu-l in luma de idei si sentimente a autorului.
Alte întrebări interesante