Geografie, întrebare adresată de ALEXLUCA, 9 ani în urmă

spuneti care credeti ca sunt cauzele ce au facut ca EUROPA sa fie cel mai dezvoltat continent al lumii din punct de vedere economic.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ValyRemus
4
In primul rand, existenta Uniunii Europene, care grupeaza 28 de tari, face ca Europa (continentul), dar si tarile europene sa fie foarte dezvoltate economic. Stransa relatie dintre membrele UE le face sa se afle in echilibru din punct de vedere economic, tarile in dezvoltare sa ia modelul celor dezvoltate si sa accelereze procesul. De asemenea, libera circulatie a marfurilor si reducerea sau eliminarea unor taxe intre tarile membre, sporesc, desigur, economia fiecareia.

De altfel, Europa a fost inca din Antichitate cel mai dezvoltat si cel mai activ continent. De aici au pornit primii exloratori care au descoperit lumea. O parte ceva mai neagra a acestui eveniment este faptul ca spaniolii (in special), au pradat bogatiile imense ale populatiilor precolumbiene, dar care au ajutat, bineinteles, la prosperitatea Europei.

Foarte importante sunt si conditiile naturale : pozitia favorabila, fara zone desertice (ca in Africa, Australia sau America Central - Vestica), si fara zone inghetate, nelocuite (ca in Siberia), clima blanda, precipitatiile bogate (mai ales in Vestul Europei - agricultura se desfasoara in conditii favorabile), prezenta in proportii apropiate a tuturor formelor de relief. Astfel, Europa nu se incadreaza in randul continentelor ale extremelor, cu conditii nefavorabile vietii, deci in care nu se pot desfasura activitati economice.
Alte întrebări interesante