Studiază cu atenţie imaginile de mai jos. Răspunde la următoarele cerinţe: 1) Identifică fenomenele fizice din imagini. Notează-le în caiet. 2) Explică fenomenele fizice identificate.
Răspunsuri la întrebare
a. In imaginea din stanga sunt desenate elemente sugestive pentru curentul electric.
Un circuit electric este format din: o sursa de curent sau de tensiune (poate fi curent continuu sau alternativ), unul sau mai multi consumatori (legati in serie sau in paralel) si conductori de legatura.
Trebuie ca circuitul sa fie inchis de la comutator pentru ca curentul sa poata circula (desi daca tensiunea este extrem de mare, curentul poate trece chiar si prin aer - traznetul este un astfel de caz).
Sensul conventional de miscare a curentului electric este de la plus la minus, dar in realitate electronii sunt cei care se misca, ei avand sarcina negativa, de aceea ei se deplaseaza de la minus spre plus.
Prizele electrice au o borna de faza (cu tensiune electrica activa) si o borna de nul (fara tensiune electrica). De aceea, daca de exemplu introduceti un cui de fier in priza, probabilitatea de a va electrocuta este de 50%. Nu incercati.
b. In imaginea din dreapta sunt desenate elemente sugestive pentru fenomenele de magnetizare si electrizare.
Un magnet are doi poli: Nord si Sud. Campul magnetic are in mod conventional sensul dinspre Nord spre Sud. Daca apropiem doi magneti unul de celalalt, polul Nord al primului se va atrage cu polul Sud al celui de-al doilea, si invers. Deci polii de sens opus se atrag, iar polii de acelasi fel se resping.
Pe principiul de mai sus functioneaza busola magnetica. Aceasta este un mic ac magnetizat, care se poate roti in jurul unui ax central. Jumatate din ac este vopsit in rosu, cealalta jumatate in albastru. Acul se va alinia cu campul magnetic al Pamantului, de aceea va indica directia Nord-Sud. Jumatatea rosie indica Nordul, cea albastra indica Sudul.
Electrizarea este un fenomen care apare atunci cand numarul de electroni dintr-un corp este diferit de numarul de protoni din acelasi corp. Sa ne reamintim ca electronul are sarcina elementara negativa, iar protonul are sarcina elementara pozitiva. Un corp neutru are numar egal de electroni si protoni.
Un corp electrizat negativ are surplus de electroni. Un corp electrizat pozitiv are deficit de electroni.
Daca apropiem un corp electrizat de un corp neutru, cele doua se vor atrage.
Daca apropiem un corp electrizat de alt corp electrizat in acelasi sens, cele doua se vor respinge.
Daca apropiem un corp electrizat de alt corp electrizat in sens opus, cele doua se vor atrage.
Citeste si:
https://brainly.ro/tema/716438 (despre tipuri de electrizare)
https://brainly.ro/tema/113468 (definitia curentului electric)
https://brainly.ro/tema/2488919 (despre campul magnetic)