Studiază imaginea. Identifică o consecință a Războiului civil spaniol (1936-1939). Argumentează răspunsul. Ruinele oraşului Guernica
Răspunsuri la întrebare
Bombardarea orașului Guernica - În aprilie 1937, Legiunea Condor și Aviația Legionară au bombardat orașul Guernica, în țara bască. Evenimentul a avut un mare impact asupra opiniei publice internaționale.
Nu există un consens cu privire la cine a ordonat bombardarea și care a fost scopul acesteia din cauza lipsei de documentație. Cetățenii au negat că au dat ordinul. Unii istorici cred că ar putea fi o inițiativă a naziștilor, care au încercat să trimită un mesaj Angliei.
CONSECINȚE -
1. Distrugerea sectorului agricol-Războiul a distrus o mare parte din viața rurală, afectând producția de alimente și lanțul de aprovizionare.
2.Decese directe și indirecte-Se estimează că războiul a lăsat cel puțin o jumătate de milion de morți. Din acest număr, aproximativ 175 de mii au fost victime ale armatei populare sau republicane; aproximativ 110 mii au fost victime ale armatei rebele; aproximativ o sută de mii de morți au fost cauzate de foamete și boli. Restul au fost morți de civili în timpul atacurilor și execuțiilor.
3.Distrugerea infrastructurii-Războiul a distrus un număr semnificativ de clădiri, inclusiv case, clădiri de serviciu public, industrii, clădiri de patrimoniu, biserici etc.
4.Instituirea dictaturii-După triumful părții naționale, Francisco Franco a instituit o dictatură care a durat până la moartea sa în 1975. Dictatura a menținut practica violenței politice, prin persecuții, dispariții, asasinate și epurări instituționale.
5.Criză economică-Criza economică lăsată de război a durat câțiva ani. Se estimează că, în medie, spaniolii au pierdut 30% din venituri.
6.Exilați-Un număr important de reprezentanți și susținători ai părții înfrânte a fost exilat de Francisco Franco. Se estimează că au existat aproximativ 250.000 de cazuri.
7.Radicalizarea societății-Radicalizarea a continuat să se transforme în acuzații reciproce cu privire la responsabilitățile de stânga și de dreapta în războiul civil, provocând chiar împărțirea familiilor.
Izolarea politică față de Spania-Relațiile guvernului Franco cu fascismul italian și german au izolat Spania de comunitatea internațională. Cu toate acestea, izolarea s-a diluat odată cu Războiul Rece, deoarece dictatura Franco a ajuns să reprezinte un bastion al luptei împotriva comunismului.