SUA - primul regim democratic modern .
am nevoie de eseu cu această temă va rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Primele concepte si practici democratice dateaza din antichitate, cand au aparut primele forme de organizare si conducere a societatii.
Termenul ,,democratie" isi are originea in limba greaca, unde demos = popor, iar kratos = putere, autoritate, in secolul al V-lea i.Hr si de atunci pana in urma cu un secol a ramas un concept politic. Aceasta inseamna ca democratie insemna o democratie politica.
Astazi, insa, vorbim de asemenea despre democratie in sens non politic sau sub politic, atunci cand vorbim despre democratie sociala, democratie industriala si democratie economica.
Conceptul de democratie sociala de democratie in sens social, ca stare a societatii poate fi regasit inca de la Tocqueville.
Asadar, o democratie sociala este o societate al carei etos cere membrilor sai sa se perceapa ca fiind egali la nivel social.
In conceptia politicienilor democratia este regula generala a statului si a vietii; pentru ca numai ea este expresia omului si a raspunderii lui fata de el insusi.
O democratie veritabila asigura dreptul la viata particulara a fiecarei fiinte umane; drepturi si libertati politice ca libertatea gandirii, exprimarii, organizarii si religiei; alegerea reprezentantilor poporului prin alegeri libere, prin vot universal, egal direct si secret; guvern al majoritatii cu respectarea drepturilor minoritatilor; egalitate in fata legii a tuturor cetatenilor indiferent de natiune, sex, limba, credinta; un sistem juridic independent; dreptul fiecarui cetatean de a fi judecat public. In functionarea democratiei este necesara o cultura politica, ce presupune cunoasterea problemelor politice de catre cetateni, implicarea lor in rezolvarea problemelor fundamentale ale vietii sociale catre un tribunal impartial pe baza procedurii legii.
Nasterea democratiei americane
1. Razboiul de independenta
Descoperit la sfarsitul secolului al XV-lea, continentul a fost colonizat mai intai de spanioli, portughezi si francezi si mai apoi de englezi. Englezii au colonizat o mare parte a litoralului atlantic al Americii de Nord la sfarsitul secolului 16. Prima colonie fondata de Anglia intre Atlantic si Allegheny a fost Virginia. Englezii au fost surprinsi de faptul ca n-au gasit bogatiile Orientului.
Ulterior, pana la 1772, au mai fost infiintate 12 colonii: Noua Anglie, Carolina de nord, Carolina de Sud, Maryland, Massachussets, Georgia. Coloniile au infiintate de casa regala si de companii particulare. Raporturile lor cu metropola erau diferite dar in general controlul metropolei asupra lor a fost redus pana la jumatate in secolul al 18-lea. Razboaiele coloniale si indeosebi razboiul cu Franta din 1756-1763 au schimbat lucrurile.
Paradoxal controlul exercitat de britanici a crescut concretizandu-se in tot mai multe trupe britanice in colonii, interdictii comerciale, taxe pe diferite produse. (ex: taxa pe ceai, timbru). Colonistii erau nemultumiti si pentru felul ca toate deciziile care ii priveau erau luate in afara oricarei consultari.
Nemultumirile colonistilor determina un curent de actiune unitara in randul celor 13 teritorii britanice din cele de separatismele care existau intre ele uneori amplificate in mod artificial.
Punti de legatura erau:
- Originea anglo-saxona;
- Religia;
- Dorinta de libertate;
La 1754 s-a tinut prima intalnire a reprezentantilor din cele 13 colonii la initiativa Virginiei.
Rostul era de a gasi calea cea mai buna pentru reglementarea situatiei intre colonii si metropola. Cererile formulate au fost respinse de regele George al III-lea.
In perioada urmatoare au loc ciocniri intre colonisti si britanici (Boston-1770). In 1774 s-a tinut un congres la Philadelphia. Reprezentantii colonistilor nu erau hotarati sa rupa legatura cu Londra. Raspunsul englezilor a fost neasteptat in sensul ca au avut loc masuri represive de intimidare chiar in randul coloniilor care erau mai legate de coroana. Razboiul a izbucnit in 1775. Colonistii nu dispuneau decat de garzi de autoaparare. Infrangerile suferite de ei in primii ani au explicatia principala in diferenta de capacitate militara. Lucrurile nu se vor imbunatatii prea mult nici dupa numirea in fruntea armatei a lui George Washington si atunci colonistii au apelat la sustinere externa.
Benjamin Franklin a negociat alianta cu Franta in 1778.
2. Organizarea S.U.A.
La 4 iulie 1776 s-a adoptat "Declaratia de Independenta" conceputa de Jefferson din care au fost scoase anumite formulari cum ar fi cea referitoare la desfiintarea sclaviei.
Principiile erau iluministe si dadeau expresie idealurilor de libertate, dreptate, democratie etc. In anul urmator a fost obtinuta prima biruinta semnificativa la Saratoga care a dat incredere colonistilor in posibilitatea biruintei. In 1781 a fost obtinuta victoria decisiva la Yorktown. In 1783 s-a semnat pacea de la Paris care a consacrat un nou stat independent: S.U.A. Proclamarea S.U.A. se facuse la 1781 printr-un act constitutional denumit "Articolele confederatiei".