Limba română, întrebare adresată de ioanamirabela85, 7 ani în urmă

SUBIECTUL al II-lea (10 puncte) Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă din fragmentul de mai jos. O! sala cinematografului B., lungă şi întunecoasă ca un submarin scufundat! Uşile de la intrare erau acoperite cu oglinzi de cristal în care se reflecta o parte din stradă. Era astfel la intrare un spectacol gratuit, înaintea celui din sală, un ecran uimitor în care strada apărea într-o lumină verzuie de vis cu oameni și trăsuri ce se mişcau somnambulic în apele ei. [...] Trăiam episoadele din film cu o intensitate extraordinară, integrându-mă aciunii ca un veritabil personagiu al dramei. Mi se întâmpla de multe ori ca filmul să-mi absoarbă într-atâta atenia încât să-mi închipui dintr-odată că mă plimb prin parcurile de pe ecran, ori că stau rezemat de balustrada teraselor italiene pe care evolua patetic Franciscal. Bertini, cu părul despletit și brațele agitate ca niște eșarfe. În definitiv nu există nicio diferenă bine stabilită între persoana noastră reală și diferitele noastre personagii interioare imaginare. Când se aprindea lumina în pauză, sala avea aerul că revine de departe. Era în atmosferă ceva precar și artificial, cu mult mai incert și mai efemer decât spectacolul de pe ecran, închideam ochii şi aşteptam până ce ronțăitul mecanic al aparatului îmi anunla că filmul continuă; regăseam atunci sala în întuneric și toate persoanele din jurul meu, iluminate indirect de ecran, palide șitransfigurate ca o galerie de statui de marmoră într-un muzeu luminat de lună la miezul nopii. M. Blecher, întâmplări în irealitatea imediată​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jackthewinner
2

            Perspectiva narativa evidentiaza raportul dintre narator si universul unei creatii epice. In textul "......." ." de ........ perspectiva narativa este obiectiva/ subiectiva, nonfocalizata/ focalizata intern, auctoriala/ actoriala, deoarece se remarca prezenta unui narator omniscient si omniprezent/ personaj ce relateaza faptele la persoana a III-a/ I, fiind folosite verbe, precum "să-mi absorbă" , "...", "..." (2-3 exemple). De asemenea, naratorul nu se implica in actiune si in destinul personajelor, nu isi exprima opinii proprii, oferind cititorului libertatea absoluta de receptare si de interpretare/ se implica in text, oferind propria viziune asupra actiunii si asupra personajelor:  "........" (citat din text) .

Din acest punct de vedere, textul este o naratiune heterodiegetica/ homodiegetica.

 

Ai aici un "sablon" care inlglobeaza perspectiva obiectiva, dar si cea subiectiva. Pentru textul asta sa le folosesti doar pe cele subliniate.
Sper ca este usor de inteles


jackthewinner: o͟m͟n͟i͟p͟r͟e͟z͟e͟n͟t͟
jackthewinner: NU, mint
Alte întrebări interesante