Limba română, întrebare adresată de lusiana34, 9 ani în urmă

subliniaza adjectivele din textul urmator rescriere textul fara adjective compara textul obtinut cu cel initial apoi scrie un enunt despre rolul adjectivului in comunicare. in shila marunta,lumina se cerne in ploaie deasa si calda de raze roiuri de musculite se roteu ici-colo,tesandu-se intr-un joc grabit sticleau in lumina,pe urmadispareau.pasari marunte stropite cu feluri culori,se chemau de pe varfuri de nuieluse mladioase erau sticleti cu pete de sange,pitigoi rotunzi cu pete cenusenii si negre ,cintezi cu piepturile caramizii.Se priveau cu ochisori sticliti cu varfuri de ace deschideau plicsurile faramau meledios chemarile falfaind apoi usurel si-n urma-le nuielusele se clatinau tremurandu-si frunzele lucii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Niss
14
Substantivele sunt:
Marunta; deasa; calda; grabit; marunte; stropite; mladioase; de sange; rotunzi; cenusii; negre; caramizii; sticliti; de ace; lucii

Presupun ca poti elimina si tu adjectivele din text...

Textul initial este mai expresiv si transmite cu ajutorul adjectivelor sentimente, impresii si introduce cititorul intr-un univers mirific. De asemenea, adjectivele contureaza cadrul natural si ofera informatii in legatura cu cadrul in care se desfasoara eventuala actiune.
Al doilea text (cel fara adjective) nu este expresiv si nu transmite nici un fel de sentimente deoarece nu ofera detalii despre obiectele prezentate.
In comunicare, adjectivul are mai multe roluri. In primul rand, ofera informatii despre ceea ce relatam persoanei cu care purtam un dialog. In al doilea rand, cand descriem ceva persoanei respective, cu ajutorul adjectivelor, putem impresiona persoana, facand-o sa se transpuna in orizontul pe care noi i-l prezentam.

Sper ca te-am ajutat si ca este cel mai bun raspuns! Succes

P.S.: Cand postezi o intrebare al carei raspuns este destul de mare (cum este aceasta) poti pune mai multe puncte, motivand astfel ceilalti jucatori sa raspunda in cel mai bun mod posibil! Nu te acuz, dar puteai sa fii un pic mai darnic/a mai ales ca au venit sarbatorile ;)

lusiana34: nu tiam zis substantivele
lusiana34: drago
Niss: Da...imi pare rau pentru greseala enorma de a gresi un cuvant (ca la urma urmei eu am scos adjectivele din lista daca ai observat)
Răspuns de Utilizator anonim
13
1. ,, În shila marunta, lumina se cerne in ploaie deasa si calda de raze roiuri de musculite se roteu ici-colo,tesandu-se intr-un joc grabit sticleau in lumina, pe urma dispareau.pasari marunte stropite cu feluri culori, se chemau de pe varfuri de nuieluse mladioase erau sticleti cu pete de sange,pitigoi rotunzi cu pete cenusenii si negre, cintezi cu piepturile caramizii.Se priveau cu ochisori sticliti cu varfuri de ace deschideau plicsurile faramau meledios chemarile falfaind apoi usurel si-n urma-le nuielusele se clatinau tremurandu-si frunzele lucii"

2. ,, 
in shila, lumina se cerne in ploaie de raze roiuri de musculite se roteu ici-colo,tesandu-se intr-un joc sticleau in lumina, pe urma dispareau. pasari stropite cu feluri culori, se chemau de pe varfuri de nuieluse erau sticleti cu pete de sange, pitigoi cu pete, cintezi cu piepturile. Se priveau cu ochisori cu varfuri de ace deschideau plicsurile faramau meledios chemarile falfaind apoi usurel si-n urma-le nuielusele se clatinau tremurandu-si frunzele ."

Cele două texte: primul îmbogăţit cu adjective, iar cel de-al doilea sărăcit de expresivitatea ce le- o conferă partea de vorbire care exprimă însuşirea obiectelor sunt diferite întocmai ca două tablouri în care primul a folosit culori calde şi reci, iar cel de-al doilea a utilizat doar nonculori: alb şi negru.

Observaţie! Utilizarea adjectivului în mod conştient şi cursiv asigură                                          scrierii frumuseţea şi expresivitatea acesteia detaşându-se                                    prin  eleganţa şi unicatatea rânduirii.

Utilizator anonim: Cu drag!
Utilizator anonim: Şi eu mulţumesc!
lusiana34: ms
Alte întrebări interesante