Te roggg fami o compunere la genu liric Sfarsit de toamna - Sentimentele eului liric tot te rog :(( maine ma asculta
Răspunsuri la întrebare
S-a dus dus vara si a venit toamna
Mă bucur tare pentru ca a venit toamna .
Deoarece cad frunzele și este super frumos
Sper ca te am ajutat❤
Genul liric este opera literară în care autorul își exprimă sentimentele, gândurile, ideile, în mod direct prin intermediul figurilor de stil și-al imaginilor artistice.
Consider că textul "Sfarsit de toamna” apartine genului liric deoarece sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct prin intermediul eului liric al imaginilor vizuale, auditive si prin figuri de stil.
În primul rând, ca specie literara este un pastel adica o opera lirica in versuri care contureaza un tablou din natura cu sugestia discreta a sentimentelor.
Din punct de vedere compozitional ,,Sfarsit de toamna” este alcatuit din patru strofe catren.
De-a lungul intregului text se poate observa ca intre elementele apartinand naturii cosmice si elementele naturii terestre apare o legatura permanenta deoarece elementele cosmice determina transformari in cadrul elementelor terestre.
Textul fiind un pastel modul de expunere predominant este descrierea.
In prima strofa poetul exprima imaginea vizuala a pasarilor calatoare care isi i-au zborul fugind in pribegie ,,de zile rele”:
,,Oaspetii caselor noastre, cocostarci si randunele;
Parasit-au a lor cuiburi s-au fugit de zile rele;
Cardurile de cucoare, insirandu-se-n lung zbor,
Pribegit-au urmarite de al nostru jalnic dor.”
Folosind enumeratia ,,cocostarci, randunele, cucoare” poetul fixeaza in cadrul natural imaginea pasarilor calatoare ,,insirate in lung zbor”.
Verbele la perfect compus, forma inversa a verbelor ,,parasit-au” , ,,pribegit-au” , scot in prim plan imaginea pasarilor calatoare. Folosite in inversiuni, aceste verbe sporesc expresivitatea imaginilor.
Metafora ,,zile rele” care contine un epitet sugereaza specificul iernii. Epitetele ,,rele” si ,,lung” sugereaza caracteristicile cadrului natural iar epitetul ,,jalnic” , folosit in inversiune, exprima in mod direct, sentimentele eului liric dar si a tuturor celor care urmaresc zborul pasarilor.
In strofa a doua poetul descrie transformarile care au loc in plan terestru:
,,Vesela verde campie acu-i trista, vestezita,
Lunca, batuta de bruma, acum pare ruginita;
Frunzele-i cad, zbor in aer, si de crengi se deslipesc,
Ca frumoasele iluzii dintr-un suflet omenesc.
Lirismul textului se accentueaza deoarece imaginilor vizuale li se alatura si imagini auditive accentuand nota de tristete. Perechile de antonime ,,vesela-trista” si ,,verde-vestejita” , repetitia adverbului ,,acum” marcheaza antiteza dintre cele doua anotimpuri: primavara si toamna.
Sunt scoase in evidenta sentimentele de nostalgie ale poetului la amintirea campiilor inverzite si deznadejdea sa in fata naturii lipsite de viata.
Atmosfera de tristete este subliniata si prin folosirea adverbelor cu continut trist: plutesc, zbor, cad, se deslipesc. Prin aceste adverbe se realizeaza iarasi personificarea naturii.
În concluzie, textul "Sfârșit de toamnă" de Vasile Alecsandri, aparține genului liric deoarece prezintă toate particulalitățile specifice acestuia.