Limba română, întrebare adresată de bufna, 9 ani în urmă

tehnica cubului a romanului mara de ioan slavici cine ma ajuta dau 50 puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de brinely
2
"Mara" este cel mai reusit roman al lui Slavici si unul dintre cele mai bune romane românesti. Romanul, aparut în 1906, reprezinta cea mai valoroasa creatie epica de mare întindere, fiind cel mai bun roman al nostru, înainte de Ion "pentru epoca în care a aparut, Mara trebuia sa însemne un eveniment, si astazi, privind înapoi, romanul acesta apare ca un pas mare în istoria geniului" (G. Calinescu - Istoria Literaturii Române de la origini pâna în prezent).

El zugraveste veridic o lume, cu moravurile ei specifice asezate la interferenta satului cu orasul, într-un sat ardelenesc, Radna, lânga Lipova si aproape de Arad, actiunea c&# 20520h720u 259;rtii fiind plasata la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea.

"Mara" este un roman realist social cu valoare etnografica si în acelasi timp, o extraordinara carte de dragoste  "însusirea esentiala a lui Slavici este însa de analiza dragostea, de a fi un poet si un critic al eroticii rurale dintr-o provincie cu oameni mai propasiti sufleteste (.) jumatate din roman noteaza încet, rabdator, aprinderea, propagarea si izbucnirea iubirii la o fata constienta prin frumusete de farmecele ei" (G. Calinescu - Istoria Literaturii Române .).

Semnificatia titlului este sugestiva, deoarece aceasta creatie este, mai întâi, romanul Marei, al carui destin constituie axa fundamentala a epicii. În cele 21 de capitole, cu titluri semnificative "Saracutii mamei", "Furtuna cea mare", "Ispita", "Datoria", "Blestemul casei", "Norocul casei", "Pace si liniste" actiunea urmeaza linia clasica ascendenta desfasurându-se pe doua planuri: planul Marei, al zgârceniei si al orgoliului vointei si planul iubirii, al cuplului Persida-Natl.

Romanul începe prin prezentarea personajului principal, Mara Bârzovanu, o "precupeata" din Radna si prin fixarea locului unde urmeaza sa se petreaca actiunea. Ea ramasese vaduva cu doi copii, dar era înca tânara, voinica si harnica. Barbatul ei, Bârzovanu, fusese "mai mult cârpaci decât cizmar" si îsi petrecuse viata mai mult "la birt decât acasa", lasându-le copiilor o livada de pruni, o vie pe dealul Paulis si casa, care era a Marei, primita ca zestre când se maritase. Mara traia din negot, "vinde ce poate si cumpara ce gaseste", duce la Radna "ceea ce nu gasesti la Lipova ori la Arad" si aduce de la Arad "ceea ce nu gasesti la Radna ori la Lipova".


Alte întrebări interesante