tema poeziei glossă,doina,scrisoarea aIII-a,Luceafărul,povestea codrului,o mamă si lacul de Mihai Eminescu
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Tema poeziei este un cod etic al omului superior, care oferă învăţăminte oamenilor obişnuiţi, pe baza autocunoaşterii şi experienţei sale filozofice. Poezia este, de asemenea, o cugetare filozofică pe un ton sentenţios, conţinând adevăruri universal-valabile, deci incontestabile (glossa)
Poezia parține genului liric, iar mesajul ei este unul de protest și o chemare la unitate. Tema acesteia o reprezintă Românul care este străin in porpria-i țară și chemarea in ajutor a Măriei Sale, Ștefan, ca să izbăvească poporul român de sub jugul străinilor ce au invadat păminturile române. Motivele abordate in această poezie sunt: cel al străinului care a invadat țara șii românul nu se mai simte ca la el acasă; motivul Românului care este străin in propria țară; motivul Măriei Sale, Ștefan care este chemat in ajutor să scape țara de invazia străinilor. (doina)
Mihai Eminescu, în scrisoarea a III-a, A vrut sa transmita (in prima parte) Trecutul glorios al ostașilor români în contrast cu falsul patriotism al contemporanilor
(a doua parte)- El a vrut sa transmită o critica la Societății contemporane și a lipsei de patriotism.
sau pe scurt tema acestui poem de Mihai Eminescu este demascarea patriotismului fals (al contemporanilor) in contrast cu vitejia ostașilor români (din trecut) In care este o reprezentare a bătăliei de la Rovine. (dacă ai nevoie și de pers principal este Mircea cel Batran) (Scrisoarea a III-a)
Tema poemului "Luceafarul" de Mihai Eminescu este condiția omului de geniu, dar și în care acesta se raportează la Lumea din jur,la cunostere și la iubire.
Omul de geniu visează la o cunostere absoluta , la iubirea ideala, deși el este conștient de limitele Sale. De aici mai provine și suferință deoarece el nu își poate depăși aceste limite.
Iubirea este reprezentata în 2 ipostaze :
• cea cosmica (între fata de împărat și Hyperion)
• cea terestra (între Cătălina și Catalin)
(luceafarul)
Alternarea planului terestru cu cel cosmic, tema condiției omului de geniu sunt elemente ale ROMANTISMULUI.
Poezia „Povestea codrului” de Mihai Eminescu este o creaţie lirică deoarece autorul exprimă în mod direct iubirea faţă de natură şi de persoana iubită.Titlul este "cheia" sau "pragul" de interpretare ce vizeaza atat reproducerea unui text bine organizat cat si receptarea acestuia . El sintetizeaza si prefigureaza tema poeziei : frumusetea naturii. Este redat printr-un substanti comun ce reprezinta un element al cadrului natural (poveste codrului)
poezia aceasta are trei strofe iar dintre acestea doar in prima este evocata imaginea mamei, celelalte fiind adresate iubitei pe care poetul o indeamna in strofa a doua sa nu planga la crestetul sau de va muri inainte, si pe care si-ar dori-o alaturi, in "incaperea aceluiasi sicriu'", de va fi sa moara impreun.Asocierea celor doua fiinte atat de importante pentru sufletul poetului, mama plecata demult dar careia pare a-i auzi chemarea de dincolo de mormant, iubita care ii este in viata alaturi dar de care n-ar vrea sa se desparta nici in moarte, comunica sentimentul romantic al aspiratiei de retragere dim zbuciumul si zgomotul lumii, in linistea desavarsita a vesnicului somn.Sentimentul acesta al "dorului de moarte"intalnit si in alte poezii eminesciene, fie daca ne gandim numai la cunoscuta"Mai am un singur dor'"cu multele sale variante, este vazut de poet ca o reintoarcere in sanul naturii. Regasim in versurile acestei poezii salcamii, teiul sfant, murmurul apei raului pe al carui mal doreste a fi ingropat.Cu alte cuvinte, poezia"O mama..."poate fi considerata chintesenta imaginatiei creatoare eminesciene, dar si a atitudinii ce-l apropie, intr-un fel, de ciobanasul mioritic prin seninatatea cu care priveste moartea. Repetarea, ca un lait -motiv obsedant a cuvantului "mereu", sau forma sinonimica a acestuia"de-a pururi", comunica oricarui cititor o puternica traire a dorintei de liniste eterna.
sau pe scurt poezia o mama cuprinde tema iubirii fata de mama sa. (o mama)
Lacul” este o creatie lirica de dragoste si de natura, o idila cu elemente de pastel in care se imbina sentimentul dragostei pentru fiinta iubita cu adoratia fata de frumusetile naturii. (lacul)
Succes în continuare :) (sper ca este corect)