Limba română, întrebare adresată de cosmyiubitzik, 9 ani în urmă

text argumentativ de 15-30 de randuri - importanta studiului istoriei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
37
Ne intrebam ades la ce foloseste istoria... O buna intrebare nu? Hai sa vedem in primul rand ce este istoria... Istoria este acea stiinta care studiaza trecutul omenirii... si doar atat? Nu!.    Aici gasim nu doar razboaie si crime, gasim si latura artistica a fiintei umane. Se poate vorbi despre arta, despre frumos si de ce nu despre iubire. 
Istoria este psihologie aplicata: ne invata despre caracterul omului, despre pasiunile lui, despre sentimentele mai bune sau nu (ne aducem aminte de episodul Iliadei: din dragoste oarba pentru Elena, Paris a inscat un teribil razboi).
Istoria este cultura: muzeele lumii sunt pline de exponate de arta (furate- de ex. exponate intregi din British Museum, cumparate sau donate).
Istoria este literatura: nuvela Dracula scrisa de un englez la sf. veacului al XIX  (A)Bra(ha)m  Stoker dezvaluie doar o mica parte din adevarata istorie tumultoasa a epocii in care a trait Vlad Tepes.
Istoria este stiinta: marile inventii (focul, roata etc.) sunt adanc intiparite in istorie.
Istoria este tehnologie: aparitia masinii cu aburi (inventatorul roman Ciurcu), a telefonului (Graham Bell) etc.
Istoria este arhitectura: incepand cu cele 7 minuni ale lumii antice (corect ar fi ale spatiului mediteranean antic). Marele Zid Chnezesc, Monumentul Triumfal de la Adamclisi, Podul de peste Dunare de la Drobeta Turnu Severin, catedralele medievale, Sfanta Sofia din Istanbul, Turnul Eiffel...
Istoria este religie: poate cel mai periculos aspect din firea umana atunci cand pusa in slujba fanatismului si a intereselor politice meschine a provocat imense pagube omenirii: Inchizitia, Jihadul, Schisma din 1054.
In final... totusi ce este istoria? As afirma ca este SUMMA SUMMORUM, totalitatea cosmosului uman privit in etape cronologice distincte.

cosmyiubitzik: ms
Alte întrebări interesante