Text argumentativ in care sa comentezi si sa argumentezi enuntul ,, Marfa vanduta nu se schimba !''
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
marfa vândută nu se schimbă niciodată.
Produsele alimentare care sunt vândute trebuie să aibă un certificat de producător. Cand le cumperi, ai datoria de a pune intrebari legate de proveniență produselor, originea lor și modul de tratare al lor - dacă sunt bio sau nu. Consumatorul are dreptul de a citi eticheta, de a vedea care este firma produucătoarea și ce ingrediente are (unde e cazul) și de a vedea termenul de valabilitate al produsului.
Și ochiul are un rol foarte important in alegerea unui aliment. Dacă etichetă are o prezentare excelentă, iar produsul nu arată bine, avem datoria de a ne proteja necumpărandu-l și chiar de a reclama produsul angajatorului.
Dacă ai dubii legate de vreun produs, nu il cumpăra! Mai ai posibilitatea să cumperi o mică parte pt a o cerceta și degusta că apoi să hotărăști dacă mai achiziționezi sau cauti un alt producător. E necesară verificarea calității produselor și a serviciilor acestora.
Dar niciodată marfa alimentară vândută nu se mai schimbă.
Răspuns:
Explicație:
Marfa vanduta se schimba ori de cate ori se constata ca exista un viciu ascuns datorat fabricatiei sau , pastrarea produsului comercializat nu s-a facut in conditiiile cerute de produs.
Clientul nu este vinovat daca desface un iaurt si , cu toate ca este in termen de valabilitate, are in interior o pata de mucegai sau miroase si are gust alterat.
Clientul nu este vinovat daca masina de spalat , cu toate ca a respectat instructiunile de folosire , i se defecteaza dupa 5 spalari.
In oricare din aceste cazuri , clientul se va adresa magazinului de unde a cumparat marfa . Daca nu se ajunge la o intelegere ( schimbarea produsului defect cu altul bun sau returnarea banilor ) , clientul se va adresa Oficiului pt Protectia Consumatorului , care va solutiona conflictul.
Marfa vanduta poate fi schimbata si daca nu are un defect . Pur si simplu , ai primit-o cadou si doresti altceva . Depinde doar de bunavointa vanzatorului sau de politica comerciala a firmei.Bineinteles ca nu ma refer la o ciocolata , ci la un cadou mai valoros :o bijuterie , un parfum , un articol vestimentar .