Limba română, întrebare adresată de alexandramaria98, 9 ani în urmă

Text tip argumentativ despre rolul jurnalelor de călătorie în dezvoltarea personalității adolescentului...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de IoanaIaruCN
4
Ipoteza: calatoriile au fost dintotdeauna fascinante, deoarece le-au creat oamenilor ocazia raportarii la celalat. Parasirea provizorie a cuibului cald al familiei, a cunoscutului, ascute simturile, trezeste vigilenta si grija fata de propria persoana. In acelasi timp, inregistram cu atentie fapte si imagini din caruselul care ni se invarte nevontenit prin fata ochilor. Impartasite celorlalti, experientele de calatorie recompun imaginea locului si a timpului in care am zabovit la un moment dat al trecatoarei noastre existente. Cei care nu au sansa de a vedea lumea prin proprii ochi au facut-o prin ai altora, ai celor care si-au pastrat amintirile in carti, in asa-numitele jurnale de calatorie, extrem de populare in perioadele in care putini aveau privilegiul de a vedea dincolo de marginea satului ori a orasului natal. Revin si cu argumentele

IoanaIaruCN: Primul argument: Pe de o parte, jurnalul de calatorie are avantajul de a reda perspectiva ochiului avid de informatie si care, nededat cu rutina locului, este capabil sa inregistreze detalii, care ar scapa celor care il vad zi de zi.
IoanaIaruCN: Exemplu: In povestirea Balta Alba, de Vasile Alecsandri, autorul reconstituie atmosfera balcanica a unui mic targ provincial prin ochii pictorului francez, care nu ramane deloc indiferent la spectacolul pestritei societati de secol XIX . In acelasi sens, Jurnalul de calatorie la Paris a lui Liviu Rebreanu, ofera importante informatii despre atmosfera pariziana, despre obiceiurile si mentalitatea occidentala a timpului sau.
IoanaIaruCN: Al doilea argument: Pe de alta parte, utilitatea jurnalului de calatorie pentru reconstituirea unui anumit context cultural este conditionata de limitele spiritului de aventura si de observatie a calatorului. Nu oricine calatoreste este capabil sa distinga in informatiile care se revarsa asupra lui toate partile pe cele esentiale, relevate pentru memoria posteritatii.
IoanaIaruCN: Contextul culturar poate fi refacut in paginile unei carti de un observator atent si deprins sa vada lumea, nu numai sa o priveasca.
IoanaIaruCN: In concluzie, un jurnal de calatorie este ca un tablou ori ca o fotografie, ce poate sa redea detaliile unei lumi inaccesibile in timp sau in spatiu. Tot ca intr-un tablou, expresivitatea si utilitatea lui depind de perspicacitatea si de puterea de a reda realitatea obiectiva ale celui care le observa,
IoanaIaruCN: SPER CA TI-AM FOST DE AJUTOR ! Am luat 10 pe acest text argumentativ
alexandramaria98: Mulțumesc foarte mult
IoanaIaruCN: Cu drag!
alexandramaria98: <3
Alte întrebări interesante