Istorie, întrebare adresată de dilie005396, 8 ani în urmă

Tipologia satului Romanesc! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ade12349
1

Răspuns:

Casa cu ocol intarit este considerata de etnografi ca reprezentand „un tip stravechi de gospodarie a populatiei autohtone romanesti”. La aceasta constructie, acareturile sunt asezate „pe toate laturile ocolului, astfel incat gospodaria apare ca o mica cetate intarita”.

Aceasta este specifica in Banat, in zona Bran, Marginimea Sibiului, pe valea Jiului si in Moldova de Nord.

Sasii, colonizati in Transilvania in secolele XII – XIII, au impus un tip nou de casa si satul intarit, crezandu-se gresit ca acesta nu exista pe teritoriul romanesc inainte de venirea lor.

Coliba (in limba slava koliba) este definita ca o „casa mica si saracacioasa, sau ca adapost provizoriu pentru oameni si uneori pentru animale, construita din barne, crengi etc. si acoperita cu paie, ramuri etc.” Vechimea ei dateaza din perioada neolitica.

Forma aceasta de constructie saracacioasa si cu caracter de provizorat a fost folosita in Tara Romaneasca ca locuinta de taranii dependenti, care au fost denumiti „colibasi”, dupa locuintele lor. Sub denumirea de „Colibasi” sunt cunoscute, in prezent, multe sate din judetele Arges, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Mehedinti si Olt (toponimul „coliba” este foarte raspandit si depaseste granitele Romaniei).

Odaile s-au generalizat si impus ca locuinta dupa secolul al X-Iea.

Alte întrebări interesante