Istorie, întrebare adresată de xmrk1337, 7 ani în urmă

Toate exercitiile va rog!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Voden
0

Bună!

 (✿◕‿◕✿)

SUBIECTUL I

 1. Numiți un lider politic precizat în sursa B.

Un lider politic precizat în sursa B este „Carol Robert”.

 2. Precizați, din sursa A, o informație referitoare la întemeierea statelor române.

O informație referitoare la întemeierea statelor române este: „Întemeierea statelor române în secolul al XIV-lea a fost fundamental rezultatul împlinirii a trei tendințe istorice esențiale, strâns legate între ele”.

 3. Menționați un stat românesc și o etapă în constituirea acestuia care se regăsesc atât în sursa A, cât și in sursa B.

Un stat românesc la care se referă atât sursa A, cât și sursa B este Țara Românească. O etapă în constituirea acestuia este obținerea independenței.

 4. Scrieți, pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susține că Ungaria este unul dintre cele mai puternice state europene.

B

 5. Scrieți o relație cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa A, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informații (cauză, respectiv efect).

Cauză: „emancipării teritoriilor celor două state de sub dominația străină”;

Efect: „Întemeierea statelor române în secolul al XIV-lea a fost fundamental rezultatul”;

 6. Prezentați două instituții medievale românești, în afara celor la care se referă cele două surse.

 Voievodatul a fost o instituție medievală românească care a funcționat în spațiul intracarpatic. Acesta era condus de un voievod, care era ales de regele maghiar, deoarece trebuia să fie vasal al acestuia. Voievodul avea atribuții militare, juridice și administrative. Unul dintre cei mai importanți voievozi ai Transilvaniei a fost Iancu de Hunedoara. Această instituție a funcționat începând cu anul 1111, așadar de la începutul secolului al XII-lea, până în anul 1541, când Ungaria a fost înfrântă de Imperiul Otoman, iar Transilvania a fost organizată ca Principat autonom vasal regatului maghiar.

 O altă instituție medievală românească a fost Sfatul domnesc. Acesta funcționa în spațiul extracarpatic, avea rol de consiliere și participa la scaunul de judecată al domnitorului. Inițial era alcătuit din marii boieri și apoi din boieri cu dregătorii. Cel mai important dregător era mitropolitul. Alți dregători erau: logofătul (șeful cancelariei domnești), vornicul (avea atribuții juridice), vistiernicul (șeful finanțelor), paharnicul (aproviziona curtea domnească cu alimente și băutură). În Țara Românească un rol important îl avea Banul de Oltenia, iar în Moldova Portarul de Suceava. Din secolul al XVI-lea, Sfatul domnesc a fost numit după termenul turcesc de Divan. Prin urmare, evoluția acestei instituții a fost influențată de turci.

 7. Menționați o caracteristică a domniei  în secolul al XVIII-lea.

În secolul al XVIII-lea durata domniei s-a scurtat; aceasta ținea în medie de 3 ani.

Alte întrebări interesante