Limba română, întrebare adresată de scara2004, 9 ani în urmă

toate gradele de comparatie ale adjectivului sub forma de paianjen
pls!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pavlov1mariaz
2
1 Gradul pozitiv,  2 Gradul comparativ,   3 Gradul superlativ,     3.1 Gradul superlativ relativ,       3.2 Gradul superlativ absolut,         4 Adjective fără grade de comparație.

pavlov1mariaz: Gradul superlativ relativ

Adjectivul la gradul superlativ relativ arată însușirea la gradul cel mai înalt sau cel mai scăzut comparată cu aceeași însușire a altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în situații diferite. Gradul superlativ relativ poate fi:
pavlov1mariaz: superlativ relativ de superioritate (cel mai mare) – Copacul acesta este cel mai mare dintre toți copacii din pădure.
superlativ relativ de inferioritate (cel mai puțin mare) – Dintre toți copacii din jur acesta este cel mai puțin mare.
pavlov1mariaz: În cazul unui substantiv care prezintă mai multe adjective la gradul superlativ relativ, atunci când se dorește accentuarea gradului superlativ al însușirilor, articolul (cel, cea, cei, cele) se poate repeta înaintea fiecărui adjectiv: omul cel mai bun, cel mai harnic și cel mai voinic (omul cel mai bun, harnic și voinic).
pavlov1mariaz: Gradul superlativ absolut

Adjectivul la gradul superlativ absolut arată cel mai înalt grad al însușirii, fără a compara însușirea cu însușirile altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în împrejurări diferite. În cele mai multe cazuri, superlativul absolut se construiește cu ajutorul adverbului foarte (foarte mare, foarte frumos, foarte departe). În unele cazuri este format și cu ajutorul adverbului tare (tare frumos).
pavlov1mariaz: Atunci când se dorește accentuarea unor însușiri sunt folosite și mijloace mai expresive decât adverbele foarte și tare:

adverbe și locuțiuni adverbiale’: prea, nemaipomenit de, grozav de, din cale-afară de, nespus de, neînchipuit de, nemaipomenit de, minunat de, nevoie-mare
scara2004: ms enorm
pavlov1mariaz: reluarea adjectivului printr-un diminutiv: singur-singurel
substantive cu valoare de adverb de mod: foc, tun (sănătos tun, frumos foc)
repetarea adjectivului: mare, mare; mică-mică
prelungirea unor sunete: rrrece, maaare
Adjective fără grade de comparație
pavlov1mariaz: O serie de adjective nu prezintă grade de comparație, în general cele care reprezintă însușiri care nu pot fi comparate (complet, întreg, etern, viu, mort, rotund, unic, strămoșesc, perfect) sau cele provenite din limba latină unde erau forme de superlativ ori comparativ (suprem, superior, inferior, optim, major, minor, interior, exterior, posterior, minim).
pavlov1mariaz: spor la munca
pavlov1mariaz: no problem;)(y)
Alte întrebări interesante