Tradițiile și obiceiurile daco romanilor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Obiceiul pitaratului, despre care se stie ca e vechi din vremea dacilor, se pastreaza cu sfintenie in satul Limba din judetul Alba. Zeci de copii, primii colindatori, se trezesc de dimineata in Ajun de Craciun si merg din casa in casa, iar oamenii arunca cu pitarai, dulciuri si fructe, peste ei.
Pitaraul este un colacut, sub forma de alfa, facut de gospodine din aluatul ramas de la paine, dar denumeste si copilul care, in ajunul Craciunului, se trezeste la sase dimineata pentru a fi primul colindator.
In ajunul Craciunului toate familiile se trezesc devreme, isi curata curtile, isi deschid larg portile si isi umplu vasele cu pitarai, dulciuri, bomboane, fructe dar si alte bunatati. Apoi ii asteapta pe micii colindari.
Copiii vin veseli, cu emotii si cu sufletul la gura, cu ochii sclipind si cu obrajii rosii, iar in maini tin traistute viu colorate. Nu ajung bine si incep uralele:
"Buna dimineata la Mos Ajun! Ne dati sau nu ne dati, sau nu ne lasati! Dati-ne un covrig, ca ne moare porcu' de frig! Dati-ne un colindret, ca ne moare porcu-n cotet! Haaaaaaaai, hai!".
Explicație: