Limba română, întrebare adresată de nicuelectronist, 9 ani în urmă

transcrie doua fragmente, a 5-6 cuvinte fiecare, in care sunt surprinse direct trasaturile fizice ale zmeului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de brunomax
25
1. ,, Organul corespunzator crește, ca un ţurţur de gheaţă din bărbia a foarte putin zmei...si se curbează in sus"
2. mutaţie, glandă, organe.
3. In acest text, descrierea predomină deoarece se folosesc foarte multe adjective si putine verbe. Este o descriere de tip portret
4. Zmeul a suferit o mutatie genetică, iar omul nu.
5 ,,animale intelligente"- descrierea morală, de tip portret
6. faptul că acestia nu luptă ziua, preferând să doarmă, pentru a ieși noaptea sa privească cristale de pe alte planete.
7. ,,Organul corespunzator creste, ca un ţurţur de gheaţă"-comparatie/animale inteligente-epitet
8. Portretul este o îmbinare a realului cu imaginarul.

Textul : Zmeii sunt animale inteligente , inrudite de departe cu specie umana . Din punct de vedere biologic diversele rase de zmei si-au devenit originea comuna. Cu circa 15 milioane de ani in urma ,un stramos al omului numit Ramaphitecus a suferit o mutatie datorita ,probabil,consaumului excesiv de mandragore (matraguna).Glanda pineala ,aflata la baza craniului ,a crescut de circa o suta de ori in zece milioane de ani , transformadu-se intr-o punga plina cu lighid inflamabil.Doua canale osoase pornesc de aici , deschizandu-se in narile animalului ,care se aprinde in contactul cu aerul ,producand veturi de flacari divers colorate .Alta modificare consta in trei organe speciale de simt ,enexistente la om .
Primul ,organul printesoreceptor ,asemanator a doua scurte antene penate ,violete, crescute in dosul urechilor ,ii serveste la detectarea printeselor ,femele umane speciale [...]
Al doilea este organul voinicoreceptor ,situat in osul tamplelor,prin care e detectata vigoarea si taria in lupta al altor zmei sau a masculilor umani . Ultimul e simtul cristalomandibular [...]
Organul corespunzator creste ,ca un turtur de ghiata ,din barbia a foarte putini zmei si mai ales zmeoaice si se curbeaza-n sus , deschizand in varf un fel de floricica crem .
Zmeii dotati cu organul cristalomandibular nu lupta , ci dorm intreaga zi , iar noaptea ies la suprafata si raman incremeniti ,sub stele ,numarand cristalele de pe alte planete.Zmeii normali ii numesc ,,puah" ,ceea ce s-ar traduce aprotimativ prin poeti .
Mircea Carturescu -Enciclopedia Zmeilor

1.Transcrie doua fragmente ,a 5-6 cuvinte fiecare , in care sunt surprinse direct trasaturi fizice ale zmeului .
2.Gaseste in text ,trei cuvinte pe care le-ai intalnit si la ora de biologie .
3.Formuleaza doua argumente prin care sa justifici prezenta descrierii ca mod de expunere predominant.
4.Noteaza , folosindu-te de primul alineat ,elemente care il diferentiaza pe zmeu de om.
5.Scrie prima trasatura morala care apare in fragment si numeste mnijlocul de caracterizare folosit .
6.Portretul dat contine in mare masura trasaturi fizice .Cu toate acestea ,ultimul alineat ii prezinta pe zmeii puah -zmeii poeti .Ce trasaturide caracter ii definsec pe acestia ?
7.In conturarea trasaturilor ,autorul foloseste un limbaj expresiv .Trascrie doua figuri de stil diferite , utilizate in fragmentul dat .
8.Crezi ca acest portret este unul real sau functional(imaginar)? Justifica raspunsul in 2-3 randuri .


Alte întrebări interesante