Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Trebuie sa arat apartententa eului liric, la poezia Octombrie de George Topîrceanu, ajutor!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de FiliPAndrei05
9
Aceasta poezie este o opera lirica deoarece, apartine genului liric deoarece transmite sentimente , ganduri, trairi sufletesti prin intermediul unei voci interioare, numita eu liric. Aceasta nu este vocea autorului ca persoana fizica , reala ci exprima emotiile si trairile poetului prin anumite marci lexico-gramaticale care ne duc in experienta individuala a autorului. Astfel, apar foarte multe verbe si pronume la persoana I ( aici daca vrei dai tu exemple )
Intreaga poezie prezinta gandurile si sentimentele provocate de jocul de lumina , de culoare si parfum al florilor , care aduce in inma eului liric o adevarata fantasma a unei iubiri uitate. Privirea interioara subiectiva asupra frumusetii mirosului si delicatetei florilor din gradina este sustinuta atat de verbe si pronume la persoana I si a II-a cat si de imagini artisitice vizuale, auditive realizate deosebit de sugestiv cu ajutorul figurilor de stil care sugereaza anumite stari sufletesti ( poti da exemple , nu este obligatoriu ).Toate aceste epitete personificatoare sugereaza ( exprima, transmit ) delicatetea si sensibilitatea atat florilor cat si a sentimentelor eului liric.
Toate elememtele ce tin de vers, rima si de masura, reprezinta un alt element alt subiectivitatii poeziei, al felului in care sensibil si creativ apare eul liric.
Nu ar strica coronita sau multumesc! Sper ca te-am ajutat, o seara frumoasa!
Alte întrebări interesante