Istorie, întrebare adresată de Sofia16, 9 ani în urmă

 Trebuie sa explic termenii:evolutie glorioasa,despotism luminat,protectorat,enciclopedie,iluminism,razboi civil,partida de ceai Va rog ajutati-ma ! 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefaniaStoica
3
Revolutie glorioasa ( 1689 )= se refera la revolutia engleza sau burgheza intrucat a fost facuta in mare parte de burghezie, care nu a constat intr-un act de vitejie si nici nu s-a lasat cu varsare de sange, Wilhelm de Orania acceptand sa domneasca in conditiile acceptarii Declaratiei Drepturilor.

Despotism luminat= Monarhii absoluti de pe continent au preluat ideile iluministe, astfel a aparut despotismul luminat

Protectoratul, referitor la cel din Anglia instaurat de Oliver Crommwel era un fel de dictatura militara

Iluminism= miscare filozofica aparuta in Franta in sec. 18 care considera ca ratiunea umana este singura care poate conduce spre fericire

Razboi civil= razboi intern in interiorul unui stat. de cele mai multe ori are loc intre puteri diferite cum ar fi rege si Parlament

PARTIDA DE CEAI ( BANUIESC CA CEA DE LA BOSTON ), SE REFERA LA FAPTUL CA COLONISTII AMERICANI DEGHIZATI IN AMERINDIENI AU ARUNCAT IN MARE INCARCATURA DE CEAI DE PE TREI VASE ENGLEZE CA PROTEST LA MASURILE IMPUSE DE PARLAMENTUL DE LA LONDRA, ADICA SA CUMPERE CEAI NUMAI DE LA COMPANIA INDIILOR ORIENTALE.

Sofia16: Multumesc :* !
Alte întrebări interesante