Fizică, întrebare adresată de raulcurta55, 8 ani în urmă

trebuie sa fac un eseu. Adica cele trei principi in trei sporturi

Ofer coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Saraygrigore
1

Răspuns:

A. Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. La începutul secolului al XXI-lea era jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări, ceea ce îl face cel mai popular sport din lume.

Se joacă cu o minge sferică pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarbă, cu câte o poartă la fiecare capăt. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. În afara portarului, ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei.

Principiile jocului în apărare:

1. Principiul asigurării contra jocului în adâncime, în fiecare moment al jocului trebuie să organizăm jocul pe direcţia de atac a mingii, dar să fim atenţi mereu ca adversarul să nu surprindă apărarea cu o minge lungă în spatele fundaşilor.

2. Principul întârzierii atacului advers, acest principiu se aplică în scopul organizării în apărare a echipei proprii.

3. Principiul concentrării jocului pe direcţia mingii, pentru oprirea atacului şi marcarea jucătorilor adverşi în scară, dublaj, triplaj, care să formeze un bloc funcţional în apărare.

B. Handbalul este un sport de echipă care se joacă cu o minge, folosindu-se numai mâinile. Meciul are loc între două echipe a 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar) pe durata a două reprize a câte 30 de minute. Scopul jocului este de a marca cât mai multe goluri în poarta echipei adverse. Echipa care a marcat mai multe goluri câștigă meciul.

PRINCIPII TACTICE IN JOCUL DE APARARE:

1.Asigurarea echilibrului defensiv

Acest principiu impune jucatorilor sa ia din timp masuri de prevedere pentru a nu fi surprinsi descoperiti in cazul pierderii mingii in atac. Aplicarea echilibrului defensiv revine pe rand tuturor jucatorilor din linia de 9 metri si extremelor.

Presupunand ca atacantii adversi incearca o actiune de finalizare pe aripa stanga, atunci interul drept si extrema dreapta se retrag spre propria poarta, urmarind evolutia fazei de joc. in acest fel, daca se pierde mingea, cei doi jucatori retrasi pot ajunge la propriul semicerc inaintea adversarilor.

2. Replierea in timp util

Asupra acestui principiu se va reveni la descrierea fazei a II-a a apararii.

3. Repartizarea adversarilor

Acest principiu este valabil in toate fazele apararii, fiind necesar ca toti jucatorii, din moment ce au trecut in aparare, sa-si gaseasca adversarul pe care sa-1 marcheze, impiedicandu-1 prin mijloace regulamentare sa actioneze in teren.

C. Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă.

Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii în coș; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).

PRINCIPII TACTICE IN BASCHET :

1. Defensive Slides

Atunci când te aperi om la om trebuie să aluneci, să te prelingi pe parchet. Deplasarea laterală este esențială în defensivă. Trebuie să faci pași mărunți, rapizi și niciodată să nu-ți încrucișezi picioarele atunci când te aperi. Nu sări și nu te deplasa în sărituri. Dacă ești bătut de adversarul direct în relația unu la unu nu e suficient să strigi după ajutor. Trebuie să faci efort suplimentar pentru a-l ajunge din urmă. Nu uita nicio clipă că jucătorul ofensiv are mingea. Acest lucru, oricât de rapid ar fi adversarul direct, reprezintă un obiect în plus pe care jucătorul ofensiv îl are față de apărător. De aici rezultă că apărătorul este avantajat. După ce ți-ai ajuns din urmă adversarul direct revino în poziția defensivă descrisă mai sus.

2. On Ball Defense

Sau apărarea la minge. Pentru ca practica o apărare eficientă trebuie să-ți citești adversarul direct. Dacă acesta este jucător de mână dreaptă atunci întreaga ta atenție trebuie să fie direcționată asupra forțării jucătorului ofensiv să joace pe mâna stângă. Acest lucru se face prin poziționarea în așa fel încât să-i blochezi accesul spre dreapta sa.

3. Denial

Blochează sau înfundă culoarul de pasare și încearcă să previi adversarul tău direct de a primi mingea. Această situație în care apărătorul își hăituiește adversarul direct aflat în căutarea poziției de a primi mingea se numește situație de 'deny'.

Acest gen de apărare se aplică asupra jucătorului care se află la o singură pasă depărtare de minge. Adică se află foarte aproape de a recepționa mingea. Apărătorul trebuie să se așeze în poziție de deny pentru a împiedica mingea să ajungă la omul său.

Alte întrebări interesante