Istorie, întrebare adresată de Blank22, 9 ani în urmă

Trebuie Sa fac un eseu de 2 pagini si as dori sa stiu daca este corect .
Cerința:Elaborati un eseu de aproximativ 2 pagini despre democrația românească interbelica.
-menționarea a doua evenimente care au influențat democrația în europa
-menționarea unei reforme democratice adoptată în România interbelica
-prezentarea a doua caracteristici a democrației românești din perioada interbelica .
-formularea unui punct de vedere privind evolutia democratiei interbelice si sustinerea acesteia printr-un argument.

Rezolvare:În perioada interbelica , Romania a trecut prin doua faze democratice , la început până în anul 1923 , Romania era o monarhie constituțională ereditară , după anul 1923 , Romania devine monarhie parlamentară din nefericire democrația din perioada interbelica nu a ținut prea mult deoarece începând cu anul 1934 se impune un nou regim de tip autoritar.
În perioada interbelica , democrația europeana a fost amenințată de regimul comunist din Urss deoarece Uniunea Sovietică isi dorea să atragă cate mai multe tarii de tip satelit ,de fapt nu doar comunismul a fost o amenințare pentru regimul Comunist , alte două regimuri totalitare care au amenințat democrația au fost fascismul lui Benitto Mussolini si Nazisimul , ideologia lui Adolf Hitler in fond toate regimurile totalitare si autoritare au amenințat democrația europeana mai mult sau mai putin.
O altă întâmplare care a dus la o perioada extrem de grea pentru democrația europeana in perioada interbelica , a fost reprezentată de Marea Criza economica care a dus la falimentarea Europei , din cauza crizei economice ,populatia germaniei a votat cu Partidul National Socialist al Muncitoriilor Germani.Partid care promova ideologia nazista.
În perioada interbelica începând cu anul 1923 au avut loc o serie de reforme , una dintre cele mai importante reforme în urma constituției din 1923 a fost reforma agrară.
Democrația românească din perioada interbelica a trecut prin doua constituții , prima constituție a fost constitutia din 1866 , constituție care apare înainte de perioada interbelica, aceasta a fost prima constituție care a ținut pana in perioada interbelica , conform constituției de atunci "Romania era o monarhie constituțională ereditară, cele mai importante evenimente din perioada interbelica in cadrul democratiei au avut loc după primul razboi mondial , pe data de 27 martie 1918 are loc unirea Basarabiei cu România, pe 15 noiembrie 1918 are loc unirea Bucovinei cu România iar pe data de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia are loc Marea unire si se unește Transilvania cu România, în anul 1920 se recunoaște in urma tratatului de la Trianon unirea Transilvaniei cu România.
În urma tratatului de la Paris si tratatul de la Saint -Germain , în urma tratatului de la Neuilly din anul 1919 se recunoaște unirea Cadrilaterului cu Romania.Un alt eveniment important din perioada interbelica a fost introducerea votului universal in Romania începând cu anul 1918 , constitutia din 1923 a dus la o serie de reforme printre care cea mai cunoscută reforma este reforma agrară iar Romania devine monarhie parlamentară, constitutia din 1923 prevedea suveranitatea poporului , principiul de pluripartidism si principiul de separare a puterilor în stat astfel puterea era împărțită în puterea executivă formată din Rege și partidul care castiga alegerile , puterea legislativă era formată din parlament iar puterea judecătorească era formată din instanțele de judecată din nefericire aceasta democratie nu a ținut prea mult deoarece dupa cativa ani avea sa se impuna regimul autoritar a lui Carol.
În opinia mea, democrația românească a evoluat treptat si a dus la o serie de schimbari , afirm acest fapt deoarece încă de la începutul democratiei din perioada interbelica din cadrul Romaniei , democrația a dus la o serie de uniri a vechilor provincii cu România, si o serie de reforme.
În concluzie ,Romania a evoluat extrem de mult in urma perioadei democratice din perioada interbelica din punct de vedere social , politic și economic.


Cate puncte din 30 as lua pe acest eseu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anonima4672
14

Răspuns:

Raspunsul tau este aproximativ perfect din punctul meu de vedere. Dar,daca ai incerca sa povestești mai mult,ca sa nu para ca l-ai copiat sau ceva. Adică prin acele multe date ,ai putea sa mai introduci si cum crezi tu ca ar fi. Dar,privind eseul realizat de tine,din punctul meu de vedere vei lua in jur de 22-23 puncte.

Răspuns de 0000000
29
  • Introducere

       Secolul XX este cunoscut in istorie si sub denumirea de "secolul extremelor", deoarece a fost marcat de un conflict intre democratie si totalitarism.

  • menționarea a doua evenimente care au influențat democrația în Europa

In urma Primului Razboi Mondial, regimurile democratice de tip liberal, s-au consolidat in statele precum Marea Britanie, Franta si SUA. Partidele democratice, liberale, conservatoare, au elaborat programe politice care au exprimat principiile regimurilor democratice: principiul separarii puterilor in stat, votul universal, pluripartidismul, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. De exemplu, in Marea Britanie se aplica principiul "regele domneste, dar nu guverneaza", care desemneaza o monarhie de tip constitutional.

  • menționarea unei reforme democratice adoptată în România interbelica

Acelasi sistem politic a functionat si in Romania interbelica, aceasta avand deja la baza Constitutia liberala din 1866. Dupa realizarea statului national unitar, s-au produs importante modificari ale regimului politic in Romania. Printr-un decret-lege din decembrie 1918, s-a introdus votul universal pentru barbatii peste 21 de ani, cu exceptia magistratilor si a cadrelor militare. Ca urmare, au loc regrupari si reorganizari ale fortelor politice, iar Partidul Conservator dispare din scena politica.

Pentru a consolida regimul democratic, Regele Ferdinand a adoptat in martie 1923 noua Constitutie democratica, care prevedea, pe langa votul universal, mai multe drepturi si libertati: egalitatea cetatenilor in societate si in fata legii, dreptul la asociere, secretul corespondentei, inviolabilitatea domiciliului etc. De asemenea, cele trei puteri in stat erau reprezentate de Rege si Guvern (executiva), Parlament (legislativa) si organele judecatoresti (judecatoreasca).

S-au afirmat, de asemenea, si ideologii politice antidemocratice, si anume comunismul, reprezentat de Partidul Comunist Roman, format in 1921, dar scos in afara legii in 1924.

S-au adoptat mai multe legi, precum si legea agrara in 1921, un subiect controversat in Parlamentul Romaniei inca de pe vremea lui Cuza. In urma acestei legi, taranii au devenit independenti de boieri si au fost improprietariti cu pamant. Au existat schimbari si in Parlamentul Romaniei, in urma noii legi electorale din 1926. Prin aceasta lege, a fost inlocuit principiul reprezentarii proportionale cu cel al "primei electorale", conform caruia partidul care obtinea cel mai mare procent in alegeri, dar nu mai mic de 40%, era declarat grupare majoritara in Parlament, iar celelalte se numeau grupari majoritare.

(Nota: am dat aici 2 reforme, dar indicat ar fi sa pui accent pe votul universal la barbati, pentru ca a avut consecinte semnificative. De exemplu, inainte votul era censitar, si aveau drept la vot numai cei bogati, adica boierii. Asta era si interesul Partidului Conservator, care dupa eliminarea censului, nu a mai avut niciun rol in scena politica si a disparut.)

  • prezentarea a doua caracteristici a democrației românești din perioada interbelica

Un fapt aparte care a marcat democratia interbelica romaneasca a fost criza dinastica din 1925-1930, generata de refuzul lui Carol II de a isi exercita prerogativele de print mostenitor si plecarea lui in strainatate alaturi de Elena Lupescu. Consiliul de Coroana l-a proclamat mostenitor, in ianuarie 1926, pe Mihai, fiul lui Carol si nepotul lui Ferdinand. Dupa moartea lui Ferdinand in 1927, vine la tron Mihai, dar din cauza ca acesta era minor, conduce sub Regenta. Aceasta era formata din Principele Nicolae, patriarhul Romaniei Miron Cristea, si presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gheorghe Buzdugan. Aceasta se intampla timp de 3 ani, pana Carol II revine in tara si preia tronul.

Acesta domneste pana in 1938, cand adopta o noua Constitutie, de tip autoritar, care duce politica romana interna intr-o cu totul alta directie.

(Nota: Cealalta caracteristica ar fi principiul separarii puterilor in stat, sau oricare prevedere din celelalte paragrafe, deci am mentionat si prezentat deja cel putin doua caracteristici.)

  • formularea unui punct de vedere privind evolutia democratiei interbelice si sustinerea acesteia printr-un argument.

Evolutia Romaniei democratice de la infaptuirea statului unitar si pana la instaurarea regimului autoritar al lui Carol II, a fost marcata in primul rand de adoptarea Constitutiei de la 1923, si de reformele infaptuite de Regele Ferdinand pe parcursul domniei sale. Acestea au dus la imbunatatiri pe plan intern a Romaniei Mari, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic.

  • Concluzie

In concluzie, perioada interbelica a marcat o perioada importanta in istoria Romaniei, dat fiind regimul democratic sub care a functionat statul, regim care a oferit drepturi si libertati cetatenilor, precum votul universal pentru barbati si eliberarea si improprietarirea taranilor.


0000000: Aaa, gata. Inteleg ce zici.
0000000: E corect, dar ai grija cum formulezi, pentru ca se poate intelege aiurea. Sau poate am fost doar eu aiurita neatenta. :)))
Blank22: Multumesc pentru sfaturi , de acum o sa fiu mai atent la cronologie
Blank22: si la modul de exprimare
0000000: Ai grija cum il structurezi si cronologia, atat.
0000000: Ai primi vreo 20 puncte pe asta.
Blank22: Mai sus ai scris ca nu am mentionat factorii care au influențat democrația din europa
Blank22: de fapt am mentionat
Blank22: am scris despre faptul ca regimurile totalitare au influențat democrația și am mentionat si despre marea criza economica , fapt care a determinat poporul german sa voteze cu partidul muncitoresc al muncitorilor germani
Blank22: oricum 20 de puncte , nu -i rau având în vedere că eu încă nu am invatat la scoala despre acest subiect si nu am invatat despre constituțiile din Romania
Alte întrebări interesante