Un eseu pe tema epoca moderna temelia civilizatiei industriale
Răspunsuri la întrebare
Evoluţia masei monetare într-o economie poate influenţa producţia, preţurile, utilizarea forţei de muncă. Scăderea sau majorarea masei monetare afectează puterea de cumpărare, producţia si furnizarea de bunuri şi servicii.În ceea ce priveşte impactul noilor tehnologii asupra mărimii şi structurii masei monetare,tehnologiile informatice şi-au demonstrat utilitatea în luarea deciziilor de creditare. Acestă nouă orientare a instituţiei bancare în activitatea de creditare reduce pe cât posibil riscurile specifice. Astfel, adaptarea şi aplicarea tehnologiilor informatice în activitatea de creditare bancară presupune rezolvarea a două probleme:
Spre exemplu, sistemul expert este o tehnologie mai avansată de analiză si diagnostic în luarea deciziilor de creditare. Aceasta reprezintă un model superior de prelucrare a datelor exprimat prin programe speciale, care realizează rapoarte specializate incluzînd tabele şi diagrame ale fluxurilor de fonduri.
Tehnologia bancară întemeiată pe programe informatice permite băncilor adaptarea politicilor de creditare la resursele disponibile. Pe seama unor algoritmi complecşi se stabilesc care sunt limitele de creditare admisibile în funcţie de structura resurselor disponibile, de solicitarile de credite şi de termenele de creditare. Totodată, tehnologia informatică bancară permite şi crearea automată a graficelor de rambursare a creditelor şi a dobânzilor corespunătoare. Programele informatice pot să asigure şi determinarea dobânzilor lunare totale, iar periodic printr-o procedură similară celei de acordare de credite se efectuează verificarea calităţii garanţiilor materiale, monitorizarea datoriilor şi înregistrarea eventualelor restanţe. Astfel, implementarea tehnologiei informatice în activitatea de creditare bancară este de nelipsit pentru modernizarea şi creşterea competitivităţii băncilor.
O nouă tehnologie cu impact asupra structurii şi mărimii masei monetare este
moneda Bitcoin. Aceasta este o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Numele Bitcoin se referă de asemenea şi la programul cu sursă deschisă pentru folosirea acestor monede, cât şi la reţeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează. Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitor central. Bitcoin foloseşte o bază de date distribuită peste noduri ale unei reţele de la egal la egal pentru a inventaria tranzacţiile şi se foloseşte
de criptografie pentru a furniza
funcţii de bază pentru securitate
cum ar fi asigurarea că
bitcoinii nu pot fi cheltuiţi
decât de cel care ii deţine şi
decât o singură dată.