Istorie, întrebare adresată de anco2003, 9 ani în urmă

un eseu Unirea romanilor din 1918 necesitate nationala sau conjunctura politica... urgent va roggggg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
43
Unirea romanilor din 1918 necesitate nationala sau conjunctura politica:

Unirea romanilor din anul 1918 a fost ... un ¨cadou¨ primit dupa sute de ani de jertfa...
Poporul roman a urmat mai multe etape istorice. De la nasterea lui in sec. 5-8 d Hr s a vazut impartit in mai mult de 3 provincii romanesti. De aceea patriotii romani au urmarit in principiu 2 mari teluri politice: unirea si independenta nationala. Cum acestea nu se puteau face imediat s a adoptat metoda pasilor marunti: unirea din 1859, cucerirea independentei de stat din 1878, ridicarea Romaniei la rang de REGAT in 1881 si apui se urmarea unirea tuturor romanilor intr un singur stat. Era destul de dificil: fostii aliati din 1878 rusii aveau Basarabia (schimbasera cele 3 judete basarabene Cahul, Ismail si Bolgrad care fusesera romanesti in perioada 1856-1878 cu Dobrogea care revenea la Romania), Transilvania era guvernata de unguri iar Bucovina era stapanita de austrieci.
Desi initial Carol I trecuse de partea Puterilor Centrale, dupa moartea lui noul rege al Romaniei Ferdinand se indepartase de ei si datorita faptului ca ungurii continuau sa i persecute pe romanii transilvaneni. In final Romania trece alaturi de Antanta cu dorinta de a obtine Bucovina si Transilvania renuntand temporar la Basarabia deoarece Rusia devenea iar aliat al romanilor. 
Finalul neasteptat al primului razboi mondial a dus in final la unirea tuturor provinciilor romanesti intr un singur stat. 
Unirea din 1918 era o necesitate nationala si datorita  conjuncturilor politice favorabile a avut loc nasterea statului national unitar roman.
Alte întrebări interesante