un fragment mai interesant din " de ce mint copiii?" de paul ekman rapid
Răspunsuri la întrebare
- Pagina 28, "Există o diferență între tăinuire și minciună?"
"Tainuirea nu este cu nimic mai justificabilă, mai morală sau potrivită decât falsificarea. Sunt doar tehnici diferite de a minți. Un mincinos le alege în funcție de circumstanțe. Toată lumea, copil sau adult, preferă mai degrabă să ascundă adevărul decât să spună ceva neadevărat. E mai ușor. Tăinuitorul nu trebuie să-și aducă aminte sau să apere o replică neadevărată. Iar tăinuirea nu pare la fel de rea."
**Am ales acest citat deoarece mi se pare foarte interesantă diferența dintre minciună și tăinuire. (exemplu de opinie personală)
- Pagina 53, "Sunt mincinoșii mai puțin inteligenți?"
"Un IQ sub medie a fost mult mai des întâlnit printre copiii mincinoșidecât printre cei onești. Aproape o treime dintre acești copii cu cel mai scăzut IQ au mințit și au înșelat. Niciunul dintre copiii cu cel mai mare IQ nu a mințit sau înșelat. Chiar și între aceste două extreme, cifrele arată cu consecvență că, cu cât IQ-uI este mai mare, cu atât procentul copiilor care au mințit este mai mic. Asemeni aproape tuturor studiilor din ultimii cincizeci de ani referitoare la inteligența copiilor, copiii mai isteți mint mai puțin."
**Am ales acest citat deoarece sunt de acord cu faptul că oamenii isteți nu au nevoie de minciuni pentru a reuși să obțină ceva, pentru a lua note bune sau pentru a avea succes. Ei sunt capabili să se folosească de inteligența lor, nu de minciuni. (exemplu de opinie personală)