Biologie, întrebare adresată de Maimu34, 8 ani în urmă

Un minieseu cu Funcția reflexa a măduvei spinării
Sa subliniati 6 notiuni importante

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Secretsnowy
8

Funcţia reflexă a măduvei spinării este îndeplinită de către neuronii somatici şi vegetativi.

I. Reflexe somatice

Principalele reflexe spinale somatice sunt reflexele miotatice şi nociceptive, dar şi reflexul de mersa

1.Reflexele miotatice, osteotendinoase, monosinaptice, de extensie constau în contracţia bruscă a unui muşchi, ca răspuns Ia întinderea tendonului său. Reflexul se pune în evidenţă lovind cu un ciocan de cauciuc tendonul muşchiului.

Exemple:

reflexul rotulian = patelar, stimulul este produs prin lovirea cu un ciocan de cauciuc a tendonului mușchiului cvadriceps femural, determinând extensia gambei pe coapsă;

reflex ahilean, stimulul este produs prin lovirea cu un ciocan de cauciuc a tendonului lui Ahile, al mușchilui tricepsural atunci când membrul inferior este în unghi drept și gamba se sprijină pe suport, determinând contracția tricepsului și extenia labei picorului.

Arcul reflex are următoarele componente:

R (receptori) – proprioreceptori – fusuri neuromusculare.

CA (calea aferentă) – dendritele și axonii neuronilor senzitivi din ganglionul spinal; dendrita lungă preia informația de la receptor, axonul scurt pătrunde în măduvă prin rădăcinile posterioare și se bifurcă.

O ramificaţie face sinapsă cu neuronul motor din coarnele anterioare de aceeaşi parte, închizând arcul reflex miotatic, iar o altă ramificaţie face sinapsă cu al II-lea neuron proprioceptiv din coarnele posterioare, de unde pleacă fasciculele spinocerebeloase.

CN (centrul nervos) – MS – este chiar sinapsa dintre neuronul senzitiv şi cel motor.

CE (calea eferentă) – axonii neuronilor motoridin coarnele anterioare al MS

E (efectorul) – fibra musculară striată.

Reflexele miotatice au rol în menţinerea tonusului muscular şi a poziţei corpului, nu iradiază.

2. Reflexele nociceptive, de aparare, polisinaptice, de flexie constau în retragerea unui membru ca răspuns la stimularea dureroasă a acestuia. Acestea sunt reflexe de apărare.

Exemple: flexia antebrațului pe braț sau a gambei pe coapsă.

Centrii sunt polisinaptici formaţi din neuroni senzitivi de ordinul al doilea, neuroni de asociaţie şi neuroni motori. Calea eferentă este reprezentată de axonii neuronilor motori, iar efectorul este muşchiul flexor care retrage mâna sau piciorul din faţa agentului cauzator al durerii.

Arcul reflex are următoarele componente:

R (receptori) – exteroreceptori – TNL = terminaţii nervoase libere

CA (calea aferentă) – dendritele și axonii neuronilor senzitivi din ganglionul spinal; dendrita lungă preia informația de la receptor, axonul scurt pătrunde în măduvă prin rădăcinile posterioare face sinapsa cu un neuroni senzitiv de ordinul II, neuroni de asociatie și neuroni motori

CN (centrul nervos) – MS

CE (calea eferentă) – axonii neuronilor motori din coarnele anterioare ale MS

E (efectorul) – fibra musculară striată.

Reflexele polisinaptice prezintă proprietatea de a iradia la nivelul sistemului nervos central, antrenând un număr crescut de neuroni la elaborarea răspunsului. Studiul legilor care guvernează fenomenul de iradiere a fost făcut de Pfluger (legea localizării, unilateralității, simetriei, radierii, generalizarii).

II. Reflexele vegetative în măduva spinării se închid reflexe de:

reglare a vasomotricităţii (vasoconstrictoare şi vasodilatatoare)

cardioacceleratoare

sudorale

pupilodilatatoare

de micţiune

de defecaţie

sexuale

Alte întrebări interesante