Biologie, întrebare adresată de florina386, 8 ani în urmă

Un referat despre Boli produse de bacterii! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de matiutkarla2006
3

Boala infecțioasă bacterigenă, este cauzată de un agent biologic (bacterie, virus) față de care organismul atacat, în cadrul unui complex de împrejurări, nu este capabil să se apere. Acestea afectează omul, animalele, plantele, insectele. Ele pătrund în corp prin anumite „porți de intrare”, fiind transmise direct, de la persoană la persoană cum ar fi difteria.

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae, se transmite prin contact fizic direct sau prin inhalarea de secreții ale tusei și strănutului de la persoane infectate.

Difteria este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă. Se manifestă prin inflamaţie fibrinoasă pe mucoasa organelor afectate (amigdale, faringe, laringe, nas etc.) şi evidente simptome de intoxicaţie, cauzate de toxina difterică, care afectează sistemul cardiovascular şi nervos, rinichii şi glandele suprarenale. În zona tropicală este răspândită forma cutanată (extrabucală) a difteriei, care cauzează ulceraţii ale pielii şi mucoaselor în diferite locuri ale corpului uman (ochi, organe genitale etc.).

Difteria afectează persoanele neimune antidifteric de orice vârstă.

Transmiterea difteriei se poate realiza prin intermediul mâinilor şi obiectelor murdărite cu mucusul eliminat din căile respiratorii ale bolnavilor/purtătorilor bacteriilor difterice toxigene sau prin contact direct cu eliminările din ulcere.

Există două forme clinice de difterie: respiratorie şi cutanată.

Manifestări clinice:

Febră

Durere de gât și răgușeală

Ganglioni limfatici inflamați

Rinoree

Durere de cap

Iritabilitate

Slăbiciune

Vaccinarea este o măsură înalt eficientă de prevenţie a difteriei, reduce răspândirea acestei maladii şi numărul cazurilor de complicaţii grave. Difteria este fatală în 5 - 10% din cazuri, cu o rată a mortalității mai mare la copiii mici.


florina386: mersi
Alte întrebări interesante