Arte, întrebare adresată de claudiapatrucra, 9 ani în urmă

Un text despre istoria artelor(pictura arhitectura si sculptura) grecesti sau romane in 1 pagina A4. Va rog este pentru maine!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Iri1998
6
Arta Greciei antice
O civilizație diferită de cea egipteană sau mesopotamiană, fenomenul colonizării permițându-i schimburi comerciale, dar și cultural-artistice.
Arta nu este în scopul de a prea-mări puterea unui conducător. Grecii, ca majoritatea popoarelor Antichității, credeau în Zei, însă Zeii lor trăiau în Olimp. Organizarea de bază a Greciei este cea a orașelor state, numite polisuri. Au cunoscut o formă superioară de conducere, și anume, democrația și, au creat fenomenul colonizării.
Evoluția artelor plastice:
Cele mai vechi manifestări sunt în ceramică, amforele (vase de ofrandă sau uz) de mărimea staturii umane, cu decorațiuni geometrice, pe registre frontale, dar și prezențe zoomorfe sau antropomorfe, supuse unor puternice interpretări.
Arhitectura:
În această perioadă, o evoluție deosebită o are arhitectura, prin construcția caracteristică: templul.
Ordinele arhitecturale grecești sunt stilul doric și stilul ionic, apărute în zone geografice diferite. Aceste 2 stiluri sunt caracterizate de o antiteză, aceea că primul este un stil puternic masculin: forme dreptunghiulare, construcție masivă, iar stilul ionic este unul feminin, fiind caracterizat de construcții înalte, zvelte. Capitelurile specifice acestor 2 stiluri, pe lângă celelalte particularități arhitecturale, diferențiază viziunea artistică arhitecturală din zonele diferite ale Greciei Antice.
În arhitectura popoarelor pre-elenice, o nouă antiteză este constituită de palatele localizate în Creta și Micene. Palatele din Creta sunt deschise către mare, natură; sunt centrul administrativ al unui oraș (având 2 etaje și fiind construite pe zona cea mai înaltă, din punct de vedere geografic (colină, vârf de munte), în timp ce palatele din Micene sunt adevărate fortărețe cu ziduri foarte groase și numeroase turnuri de apărare ş.a.m.d.
Pictura este caracterizată de ramura decorativ&monumentală, fresca, având un rol foarte important în cultura grecească. Aceasta cuprinde teme precum mitologia, cât și natura (peisaj marin, spre ex.). Modelele concrete sunt interpretare, stilistica fiind unică.
Arta Greciei antice este un adevărat reper în întreaga istorie a lumii, formând baza unei culturi extrem de bogate.


Iri1998: Nu știu dacă îmi mai amintesc corect informațiile respective.. Această lecție am avut-o acum 3 ani, la istoria artei.
Alte întrebări interesante