Religie, întrebare adresată de Raulll99, 8 ani în urmă

Una dintre cărțile Vechiului Testament poartă numele de Rut, după numele persoanei principale despre care vorbește. Cartea lui Rut prezintă istoria unei familii simple, dar care, zi de zi, își trăiește credința în Dumnezeu.

Pe timpul foametei din Canaan, un om din Betleem s-a dus cu soția și cu cei doi fii ai săi în regiunea Moabului. El se numea Elimelec, iar soția sa, Noemi. Cei doi fii s-au căsătorit cu femei moabite: Orfa și Rut. După mai mulți ani, Elimelec și cei doi fii au murit, iar Noemi a rămas singură cu două nurori.

Rămasă văduvă și fără copii, Noemi a hotărât să se întoarcă în Canaan, la Betleem. Ea le-a sfătuit pe nurori să se întoarcă la casele mamelor lor. Una dintre ele s-a lăsat înduplecată și a rămas în țara sa, dar Rut s-a ținut după Noemi și a zis: „Unde te vei duce tu, acolo mă duc și eu; unde vei rămâne tu, acolo voi rămâne și eu. Poporul tău este poporul meu și Dumnezeul tău este Dumnezeul meu. Numai moartea ne va despărți.” (Rut 1,16). Amândouă au mers în țara Canaanului, s-au stabilit la Betleem și, împreună, au depăşit numeroase încercări.

Întreaga cetate admira înțelepciunea lui Rut și devotamentul față de soacra sa.

Rut era o femeie foarte harnică. În timpul secerișului, ea mergea să culeagă spice în urma secerătorilor, pe ogor. Dumnezeu i-a călăuzit pașii spre ogorul unui om bogat, numit Booz, dintre rudele lui Elimelec.

Booz a văzut-o și i-a spus să rămână cu servitoarele lui până la sfârșitul secerișului. „La ora mesei, Booz a zis către Rut: «Apropie‑te, mănâncă pâine şi înmoaie-ţi bucata în oţet!» Ea a şezut lângă secerători. I-au dat grăunţe prăjite, a mâncat, s-a săturat şi a mai rămas. Apoi s-a ridicat să adune [spice]. Booz a poruncit slujitorilor săi: «Lăsaţi-o să culeagă şi între snopi şi să n-o mustraţi! Ba chiar să lăsaţi [să cadă] din snopi pentru ea: lăsaţi-o să adune şi n-o certaţi!». Ea a cules [spice] de pe câmp până seara; a bătut ce culesese şi a ieşit cam o efă de orz. A luat şi a intrat în cetate şi soacra a văzut ce culesese. [Rut] a scos şi i-a dat ceea ce rămăsese după ce se săturase. Soacra ei i-a zis: «Unde ai cules astăzi şi unde ai muncit? Binecuvântat să fie cel care te-a acceptat!». Rut i-a spus soacrei sale la cine muncise: «Omul la care am muncit azi – a zis ea – se numeşte Booz». Noemi i-a zis nurorii sale: «Să fie el binecuvântat de Domnul, care nu renunţă la îndurare

faţă de cei vii şi faţă de cei morţi!». Noemi i-a [mai] spus: «Omul acesta este rudă cu noi, este dintre cei care pot să ne răscumpere».” (Rut 2,14-20)

Booz a recunoscut virtuțile ei și a luat-o de soție după ce a îndeplinit toate ritualurile de răscumpărare prevăzute de Lege. Domnul a binecuvântat căsătoria lor și le-a dat un fiu care a fost numit Obed. Obed a fost tatăl lui Iese și bunicul regelui David, din neamul căruia s-a născut Mântuitorul. Istoria lui Rut dă mărturie despre faptul că Dumnezeu este alături de cel credincios, indiferent de țara de origine, că binecuvântarea lui nu lipsește din viața omului, chiar dacă acesta trece uneori prin momente dificile. Fidelitatea și respectul față de cei din familie sunt recunoscute și răsplătite atât de oameni, cât și de Dumnezeu: „binecuvântat să fie Domnul, care nu te-a lipsit astăzi de un răscumpărător! El va fi pentru tine bucuria vieții și va fi sprijinul bătrâneților tale; căci l-a născut nora ta care te iubește și care este mai bună pentru tine decât șapte fii.” (Rut 4,14-15).

Prin Rut, Dumnezeu îi transmite poporului ales şi, prin el, Bisericii că mântuirea este posibilă oricui şi că ea se bazează pe iubirea faţă de el şi faţă de aproapele.

Indică răspunsul corect.

A. Elimelec și Noemi proveneau din localitatea:

a) Betleem;

b) Ierusalim;

c) Nazaret.

B. Motivul pentru care cei doi și-au părăsit locul natal a fost:

a) dorința de a vizita locuri noi;

b) foametea din Canaan;

c) vizitarea unor rude.

C. Rut era o femeie:

a) egipteancă;

b) evreică;

c) moabită.

D. După moartea soțului și a celor doi fii, Noemi a fost urmată în Țara Canaanului de:

a) ambele nurori;

b) Orfa;

c) nora sa, Rut


booksandstudy20: imi dai coroana te rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de booksandstudy20
2

Răspuns:

1. a

2.b

3.c

4.c

Sper că te-am ajutat si bafta multa


booksandstudy20: Buna
Alte întrebări interesante