URGENT!!!!!
Citiți cu atenție textul:
"Avem o Constituție care nu imită legile vecinilor, ci mai degrabă noi înşine suntem exemplu. Se numeşte democrație pentru că orânduirea aceasta nu este in interesul celor puțini, ci în al celor mulți. În neintelegerile dintre particulari, legea este egală pentru toți. Cât priveşte dregătoriile, pe fiecare noi il pretuim pentru îndeletnicirile obşteşti, potrivit meritului care i-a facut faima şi nu potrivit categoriei sociale căreia li aparține, ci doar virtuţii. Omul nevoias nu este împiedicat, prin aceea că nu are un nume vestit, de a înfăptui vreun bine cetăţii." (Tucidide, Războiul peloponesiac) Se cere:
1. Transcrieți definiția dată de Tucidide democraţiei.
2. Notați din text un criteriu după care cetăţenii erau aleşi în funcții publice. 3. Menționați, pe baza textului, o caracteristică a vieții politice din Atena antică.
4. Selectați o informație din text care ilustrează caracteristica menţionată.
5. Menționați o deosebire dintre democrația ateniană şi regimul imperial din Roma antică.
Răspunsuri la întrebare
1. Definiția lui Tucidide pentru democrație este că este o ordine care nu este în interesul celor puțini, ci în al celor mulți și în care legea este egală pentru toți.
2. Criteriul după care cetăţenii erau aleşi în funcții publice era meritul care i-a făcut faimă, și nu categoria socială căreia li se aparținea.
3. O caracteristică a vieții politice din Atena antică era că orice persoană, indiferent de statutul său social, avea posibilitatea de a înfăptui binele cetății.
4. Informația din text care ilustrează această caracteristică este că "omul nevoias nu este împiedicat, prin aceea că nu are un nume vestit, de a înfăptui vreun bine cetăţii".
5. O deosebire dintre democrația ateniană și regimul imperial din Roma antică este că în prima, liderii erau aleşi pe baza meritului, în timp ce în regimul imperial din Roma, liderii erau alese pe bază de linie de sânge sau putere militară.