URGENT !!! DAU COROANA !!Alcătuiți un minieseu intitulat “Boli ereditare umane”, folosind informația științifică adecvată.
În acest scop, respectați următoarele etape:
- enumerarea a șase noțiuni specifice acestei etape;
- construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect și
în corelație noțiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
fibroza chistică (boala populației albe)
hematocromotoza(afectează mai mult bărbați)
astmul
boli cardiovasculare
cancer de san
alzheimer
talasemia
de restul te descurci tu
Răspuns:
Boala ereditară reprezinta alterare a starii de sanatate transmisibila descendentilor prin gameti (celulele reproducatoare) si rezultand din mutatia (modificarea patologica) a uneia sau mai multor gene - ereditate. Majoritatea oamenilor pot avea boli ereditare fără a le cunoaşte până când starea lor de sănătate nu dă semnale. De cele mai multe ori, simple analize de sânge le pot detecta. Cateva exemple de boli ereditare:
- Fibroza chistică = cea mai răspândită boală ereditară care afectează populaţia albă. Boala afectează plămânii şi sistemul respirator şi se manifestă prin producţia excesivă de mucus care creează cheaguri în plămâni şi obstrucţionează pancreasul.
-Hematocromatoza = ,se manifestă prin acumularea excesivă de fier în organism şi este mai frecvent întâlnită la bărbaţi
- Astmul = o boală pulmonară care provoacă episoade repetate de respiraţie îngreunată, şuierătoare, accese de tuse şi senzaţia de sufocare. Astmul poate varia de la forme uşoare până la a pune în pericol viaţa.
- Bolile cardiovasculare = diabet, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială.
- Alzheimer = este cea mai frecventă formă de demenţă, care se manifestă prin pierderea memoriei şi alte abilităţi cognitive, ceea ce face interferează grav cu viaţa de zi cu a unei persoane afectate.
- Talasemia = o afecţiune a sângelui moştenită în care organismul nu produce suficientă hemoglobină - celulele roşii care transportă oxigen în organism.