Va eog ajutati ma repede!!
Vreau toate exercitiile!!
Dau multe puncte!
Răspunsuri la întrebare
1.asameni-asemeni
mătasa-matase
răsai- aici nu stiu
vecinic-invecinat
2.Scrieti sinonimele termenilor: frageda, spăși-voi
fragedă=moale/fină
spăși-voi=A se umili/A se pocăi
3. Metafore: atat de frageda(cred), alba de cires, ferice de iubire
Comparatii: ca un inger dintre oameni, plutesti ca visul de usor, rasai ca murmura in loc,
Epitete: floarea alba, mireasa blanda
Inversiune: lungii rochii
Personificare: matasa suna sub picior.
4.de la atât de fragedă până la
cei plini de lacrimi și noroc-introducere
de la te duci,ș-am înțeles... tinzându-mi dreapta în deșert.>cuprins
-ultimul vers>încheiere
5.nu știuuuu...:((
6. În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre poezia „Atât de fragedă” este important să menționezi apartenența acesteia la un anume curent literar, precum ṣi specia literară căreia îi aparține. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/temele poeziei, precum și data publicării.
De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!
Exemplu
Poezia romantică „Atât de fragedă”, semnată de Mihai Eminescu, a apărut pentru prima dată în revista „Convorbir…
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul poeziei „Atât de fragedă”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. Titlul unei creații literare nu este n…
...
Tema poeziei
O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Atât de fragedă”, avem de-a face cu teme și abordări tipic eminesciene, cum ar fi iubirea romantică, a cărei vrajă se sparge din cauza intangibilității absolutului.
Exemplu
Tema poemului este iubirea romantică, idealizată, caracteristică reprezentărilor eminesciene. Dragostea este exprimată…
...
Interpretarea versurilor
Recomandăm realizarea comentariului poeziei Atât de fragedă dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice (figuri de stil) prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/ temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în textul Atât de fragedă!
Exemplu
Poezia este alcătuită din nouă catrene. Prima strofă ilustrează motivul femeii-înger, care este comparată în incipitul poeziei cu „floarea albă de cireș”, care simbolizează virtuțile iubitei (inocența, gingășia, grația,…
...
Figuri de stil
Limbajul utilizat de Eminescu în versurile poeziei „Atât de fragedă” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și a figurilor de stil. Astfel, poezia de față este un text expresiv datorită imaginilor create, a figurilor de stil și a limbajului specific eminescian. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.
Exemplu
Eminescu utilizează comparații numeroase, aseme…
...
Elemente romantice
Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Atât de fragedă” la curentul literar romantic, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestuia. Apărut ca reacție la clasicism, romantismul condamnă convenționalismul și rigiditatea acestuia, reprezentând, la vremea respectivă, un curent literar revoluționar.
Exemplu
Creația literară eminesciană aparține unui romantism târziu, când, în România, s-a produs maturizarea estetică a acestui curent literar. Romantismul eminescian reprezintă, astfel, o reacţie critică faţă de societate și platitudini elegiace,…
...
Genul liric
Pentru a motiva apartenența unei anumite opere literare la genul liric, trebuie să fii bine familiarizat cu trăsăturile acestui gen literar. O operă literară devine operă lirică dacă întrunește o serie de condiții, după cum urmează: pe parcursul acesteia, poetul își exprimă în mod direct gândurile și sentimentele prin intermediul eului liric, iar opera nu conține personaje, întâmplări, acţiune sau subiect, motiv pentru care ea nu se poate nara (povesti).
Exemplu
„Atât de fragedă” se definește ca fiind o operă lirică, ea însumând caracteristicile genului liric. În primul rând, pe parcursul poeziei se remarcă prezența eului liric datorită mărcilor subiectivității: utili…
...
Elemente de versificație
Elementele de prozodie sau de versificație se referă la modul în care sunt dispuse versurile poeziei. Prin urmare, este important să menționezi gruparea strofică, precum și felul în care acționează regulile prozodice …
Succes în continuare!!!