Vă rog ajutați mă dau coroana la referat de minim două pagini de foaie albă
este opțional geografic Dar o pun la geografie
că aici nu este opțional geografic Nu am găsit
Răspunsuri la întrebare
papucul doamnei
Papucul doamnei este o orhidee sălbatică, una din cele câteva specii de orhidee sălbatice care înfloresc pe culmile Carpaților. Floarea este o adevărată bijuterie și pentru că frumusețea ei și pășunatul au dus planta în pragul extinției, în 1938 prin Decret Regal floarea a fost declarată monument al naturii și pusă sub paza și protecția legii. Chiar și așa mica orhidee a rămas să se descurce singură, pe creste, iar azi, papucul domane este o apariție cu totul excepțională.
În toata Europa, Papucul Doamnei este pe cale de dispariție și este pe locul întii pe lista plantelor protejate de lege. Este atât de rară încât se încearcă salvarea speciei prin înmulțire “in vitro” și repopularea zonelor istorice, unde specia acum nu mai există, cu plăntuțe obținute în laborator. Fragilitatea acestora, este un risc imens, iar salvarea speciei depinde doar de hazard.
Papucul doamnei are o înălţime de 30-80 centimetri, frunze late, ovale şi flori mari la care petala inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens, în timp ce cele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roşu închis sau brună. Populaţiile mici şi în continuă restrângere au făcut ca planta să fie în pericol de dispariție. Papucul doamnei apare din etajul gorunetelor până în cel al molidului, în poieni de păduri, mai ales în habitatele de fâneţe de munte şi dealuri înalte, dar populaţiile sunt foarte mici şi izolate, încât sunt puţini oameni, chiar dintre pasionaţii naturii, pot spune că au văzut-o.
Papucul doamnei crește în luminișuri de păduri, la limita acestora, în zone umede, mai mult sau mai puțin umbroase, pe coaste, pe lângă tufișuri, preferând solurile calcaroase. Planta apare în grupuri de exemplare.
Numele ei oficial Cypripedium calceolus provine de la cuvintele greceşti Cypris (doamna din Cipru, un alt nume dat zeiţei Afrodita şi care este legat de locul naşterii acesteia) şi podilon – sanda/papuc. Numele speciei este latinescul calceolus – care înseamnă papuc mic.
Colecționarii de plante rare sunt, în prezent cei mai mari dușmani ai plantei, pentru că prețurile oferite pentru un exemplar depășesc imaginația. În urma cu vreo doi ani amatori de plante rare puteau să ofere și 50.000 de lire pentru un exemplar viu
În vara lui 2012 un grup de turiști au identificat un plâlc de papucul domanie în Apuseni și au dat detalii despre locul în care au fost văzute micile bijuterii. Pentru a salva planta trei echipe de paznici au păzit zi și noapte florile, până când florile au trecut. Concluzia: dacă identificați plante rare pe munte și iubiți cu adevărat comorile acestuia nu faceți niciodată public locul în care le-ați văzut, nu le rupeți, nu faceți nimci pentru a le scoate în evidență și, dacă se poate anunțați despre apariția unor flori și plante rare organismele care protejează natura. E posibil ca în felul acesta comorile acestea să aibă o șansă.
Papucul doamnei înflorește din iulie până la finele lui august.
În România mai poate fi întalnită în Bucegi, prin poienile Ceahlăului și Făgărașului și în platourile Apusenilor.
În afara spatiului românesc, papucul doamnei apare în Europa Centrala, Himalaya subtropicală și India, dar specia asiatică are diferențe față de cea europeană