Biologie, întrebare adresată de tictactoe423, 8 ani în urmă

Va rog ajutatima!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de epopa381
1
Gusa endemica este cea aparuta din cauza deficitului nutritional de iod. Datorita consumului de sare imbunatatita cu iod, gusa endemica este din ce in ce mai rar intalnita, mai ales in tarile dezvoltate. Gusa apare in urma maririi dimensiunilor glandei tiroide. Gusa endemica apare in zonele in care exista un deficit de iod in sol, in apa si in alimentatie. Teoretic, gusa este inofensiva, insa uneori dimensiunile acesteia pot cauza probleme. De pilda, pacientul poate resimti o senzatie de nod in gat, poate avea vocea ragusita sau poate suferi de tuse cronica din cauza acestei probleme. In cazurile foarte avansate, dimensiunile mari ale glandei tiroide pot cauza compresie la nivelul traheei sau esofagului, provocand astfel probleme la respiratie, vorbire sau inghitire.

De asemenea, gusa endemica poate fi asociata cu hipotiroidismul, care trebuie sa fie tratat prin administrarea unor medicamente pe baza de hormoni, care sa echilibreze organismul.

Pe termen lung, gusa care prezinta noduli si este cauzata de deficitul de iod netratat, poate evolua in cancer la glandei tiroide. Principalul tratament pentru gusa endemica consta in consumul adecvat de iod. Acesta poate fi administrat atat sub forma de sare de masa cu iod, cat si sub forma de suplimente alimentare sau ulei iodat.

Alte întrebări interesante