Geografie, întrebare adresată de crutoi, 9 ani în urmă

Va rog ajutatima!!! Am de fatut o prezentare pe tema "Evolutia geologica a teritoriului din republica Moldova"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
5

Răspuns:

Structura geologică a Republicii Moldova cuprinde o gamă variată de roci ca urmare a evoluției geologice timp de 3 miliarde de ani, începând din Arhaic și până în Neozoic.

În perioadele când teritoriul țării era acoperit de mare, se acumulau depozite de roci marine (gresii, calcare, marne, argile, nisipuri). În condiții de uscat, aceste roci erau erodate, transportate și depozitarea în sectoarele de relief mai joase.

  • Rocile de vârstă arhaică și proterozoică sunt rezultatul unor procese vulcanice active (roci cristaline de origine magmatică și metamorfică) și alcătuiesc Scutul Cristalin Ucrainean și fundamentul Platformei Moldovenești.
  • În paleozoic, pe teritoriul Republicii Moldova exista o câmpie întinsă. La mijlocul Paleozoicului, partea de sud a țării s-a scufundat și s-au acumulat gresii, argile, gips care au reprezentat baza formării cuverturii sedimentare a Platformei Scitice (adâncimi de 1000 – 3000 m).
  • În mezozoic, teritoriul țării s-a dezvoltat în condiții de uscat, cu excepția parții de sud, care era acoperită de mare și s-au format depozitele marine cu grosime mare (2000 – 2500 m): gresii, argile, calcare.  
  • Rocile de vârstă neozoică au cea mai mare răspândire pe teritoriul țării, se întâlnesc depozite de gips, argile nisipoase, marne.

Acum circa 4-5 milioane de ani, partea de sud a țării a fost acoperită de Marea Ponţiană, unde s-au sedimentat calcare, nisipuri şi argile iar cealaltă parte a teritoriului se dezvolta în condiții continentale unde s-au acumulat roci aluviale (pietriș, nisipuri).

  • Cele mai tinere depozite de vârstă Cuaternară sunt reprezentate de roci sedimentare aluviale: pietriş, nisipuri. De asemenea, pe suprafețe întinse se întâlnesc și depozitele de loess.
Anexe:
Alte întrebări interesante