Limba română, întrebare adresată de Gabriel500, 8 ani în urmă

Va rog ajutatima cu argumentarea genului liric a poeziei "Ce te legeni" sa fie de o pagina de caiet studentesc!!!(sa nu fie de pe net)!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Nyela1206ana
3
(prima data voi scrie deginitia genului liric deoarece eu asa am invatat...mai ales ca sunt pe clasa a-8-a...nu mai facem cu "In opinia mea" )
Genul liric cuprinde operele literare in care autorul isi exprima reflectiile , ideile si sentimentele in mod direct , folosind un limbaj bogat in procedee artistice . 
Opera literara "Ce te legeni" de Mihai Eminescu apartine genului liric , deoarece prezinta toate particularitatile acesteia . 
Un prim argument ar fi tema acestei opere literare : melancolia si aparitia exprimarii directe a gandurilor , ideilor si sentimentelor , caracter subiectiv , In aceasta poezie , apare un dialog intre autor si codru despre trecerea timpului : "Iarna-i ici , vara-i departe" , "Daca pasarile trec" , "Si ma lasa pustiit , vestejit si amortit" . Apare comparatia : " Si se duc ca clipele , scuturand aripele " , care ne arata ca codrul este trist din cauza trecerii timpului si din cauza plecarii pasarilor . Aceasta poezie ne "vorbeste" despre schimbarile care se petrec in padure o data cu trecerea timpului , plecarea pasarilor si la sfarsit apar sentimente profunde de melancolie , tristete , pustietate . 
Un al doilea argument ar fi aparitia marcilor lexico-gramaticare specifice eului liric : verbe si pronume la persoana 1 si a 2-a : " m-" , "ma lasa" . Apar si cuvinte cheie dupa care ne putem da seama despre ce este vorba in poezie : trece vremea , pasarile trec , ma lasa pustiit , vestejit si amortit .
In concluzie , prin argumentele de mai sus , sustin ca opera literara " Ce te legeni " de Mihai Eminescu apartine genului liric . 

Mai completezi si altele daca e nevoie , sau ca sa incapa pe o foaie de caiet studentesc scrii mai mare ... in orice caz , sper ca te va ajuta :)

Gabriel500: multam
Gabriel500: :)
Nyela1206ana: Cu placere :))
Nyela1206ana: Coroana ???
Nyela1206ana: :)))
Gabriel500: =)
Alte întrebări interesante