Istorie, întrebare adresată de casianksy93, 8 ani în urmă

VĂ ROG!!! Câte ceva despre vechii sârbi. MULŢUMESC!!​


VaneVanessaM: Wikipedia....
casianksy93: ok. Ms

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Christian2111
2

Răspuns:

Sârbii sunt un popor aparținând marelui neam al slavilor, primii stabilindu-se la sud de Dunăre acum aproximativ 1500 de ani. La începutul Evului Mediu, sârbii nu au fost uniți într-un singur stat, ei creându-şi mai multe stătulețe care s-au creştinat în secolul al X-lea.

Statul sârb s-a format în urmă cu circa 900 de ani, profitând de momentele de decădere ale Imperiului Bizantin. Regatul sârb a cunoscut perioada sa de glorie în timpul regelui Ştefan Duşan (1331-1355). În timpul domniei sale, acum mai bine de 600 de ani, Serbia cucerea Macedonia, Albania şi vestul Bulgariei. Întemeia astfel un adevărat imperiu, proclamându-se Țar al sârbilor, grecilor şi bulgarilor. Urmaşii lui Ştefan Duşan nu au reuşit să păstreze unitatea statului. Acestea s-au dezmembrat în mai multe unități statale şi, după nici 50 de ani, toate erau cucerite de Imperiul Otoman.

Timp de 400 de ani turcii i-au persecutat pe sârbi, obligându-i să treacă la religia islamică. Cei care au trecut la islaism au devenit bosnieci. Sârbii creştini trăiau aproape ca sclavii, refugiindu-se în munți.

În prezent, deşi au aceeaşi origine, religia i-a despărțit, iar statele: Serbia, Croația, Bosnia-Herțegovina şi Slovenia sunt mărturie a acestei rupturi.


casianksy93: mersi
casianksy93: vrei să ai încă un abonat?!
Alte întrebări interesante