Limba română, întrebare adresată de Beatrix100478, 9 ani în urmă

Va rog! Cineva imi explica ce se intampla in o scrisoare pierduta de i l caragiale. Va rog sa fie pentru fiecare act.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariaadriana21
23
Scena din actul 1 prezinta personajele Stefan Tipatescu si Pristanda . Venirea lui Trahanache cu vestea detinerii scrisorii de adversarul politic, si temerea aceatuia ca nu cumva Zoe sa afle de macharvacurilwe lui Catavencu. Desi Zaharia Trahanache sustine ca scriaoare este o plastografie , calmul si naivitatea acestuia contracteaza cu zbuciumul amorezilor Tipatescu si Zoe care actioneaza impulsiv ptr a smulge scrisoare santajistului.
Actul 2 prezita o alta numaratoare a voturilor inaitea alegerlor. Acum se declanseaza conflictul secundar prezent de perechea Farfuridi-Branzovenescu care se tem de tradarea prefectului. Daca stefan tipatescu ordona lui pristanda arestarea lui catavencu si perchezitionarea locuintei ptr a gasi scrisoare, zoe dimpotriva ordona liberatea lui si uzeaza de mijloacele de convingere ale unei femei ptr al convinge pe prefect sa sustina candidatura santajistului.cu Tipatescu nu accepta compromisul politic , zoe ii promite lui Catavenci votul ei.depasa primita de la centru solicita insa alegerea altui candidat ptr colegiul al 2 lea
Actul 3 este plasat in primarie unde au loc discursurile lui Farfuridi si Catavencu. Intre dimp Trahanache gaseste o polita falsificata de santajist si doreste sa il foloseasca ca contrasantaj. Apoi anunta numele candidatului sustinut de comitet : Agamita Dandanache , incercarile lui catavencu de a vorbi despre scrioase esueaza datorita scandalului iscat . Acesta isi pierde palaria care ajunde a 2 oara la cetateanul turmentat.
Actul 3 aduce rezolvarea conflictului devoarece scrioarea ajunde inapoi la zoe . Iar catavenci se supune conditiilor ei. Apare un alt persinaj : Agamita Dandanache care intrece atat prostia cat si lipsa de onestitae a personajelor . Prpulsarea lui politica este cauzata de o intamplare asemanatoare , si el gasise o scrioase dar de data aceasta de la centru. Este ales in unanimitate si totul se incheie cu festivitate condusa de Catavencu unde adversarii se impaca.
Alte întrebări interesante