Matematică, întrebare adresată de cnicu2004, 8 ani în urmă

va rog cu rezolvare ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andyilye
1

Explicație pas cu pas:

1) n ≥ 3, n ∈ ℕ

\dfrac{6(2n)!}{(2n - 1)!} = \dfrac{n!}{(n - 3)!}

\dfrac{6(2n - 1)!2n}{(2n - 1)!} = \dfrac{(n - 3)!(n - 2)(n - 1)n}{(n - 3)!} \\

12n = (n - 2)(n - 1)n

 n({n}^{2} - 3n - 10) = 0

n(n + 2)(n - 5) = 0

n = 0 \iff n \leqslant 3

n + 2 = 0 \iff n =  - 2 \iff n \not \in \mathbb{N} \\

n - 5 = 0 \implies \bf n = 5

2) n ≥ 1, n ∈ ℕ

\dfrac{(3n)!}{(3n - 2)!} = \dfrac{5(n + 1)!}{(n - 1)!}

\dfrac{(3n - 2)!(3n - 1)3n}{(3n - 2)!} = \dfrac{5(n - 1)!n(n + 1)}{(n - 1)!} \\

(3n - 1)3n = 5n(n + 1)

n(9n - 3 - 5n - 5) = 0

n(4n - 8) = 0 \iff 4n(n - 2) = 0

n = 0 \leqslant 1

n - 2 = 0 \implies \bf n = 2 \\

Alte întrebări interesante