Biologie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

va rog dau coroană doar subiectul 3​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NuMultumesc
1

III a) Rolul celulelor cu conuri

Ajută la vederea diurnă (pe timp de zi) și la vederea culorilor.

Rolul celulelor „cu bastonaș”

Receptează lumina slabă, ajutând astfel ochiul să vadă în întuneric sau în condiții de luminozitate scăzută.

b) Defectele vederii

1. Miopia

Miopia este un defect al vederii care face obiectele din apropiere să fie clare, iar pe cele de la distanță neclare și greu de distins. Acest lucru se datorează globului ocular alungit.

Miopia se poate corecta cu ochelari, lentile de contact sau prin intervenții chirurgicale. Pentru corectare se folosesc lentile divergente a căror distanță focală este egală cu distanța maximă de vedere clară.

2. Hipermetropia

Hipermetropia este un defect al vederii care face obiectele de la orice distanță să fie greu de distins, indiferent dacă sunt în apropiere sau în depărtare. Se datorează globului ocular turtit.

În general, hipermetropia se corectează de la sine până la vârsta de aproximativ 8 ani. Totuși, pentru corectarea acestei condiții se pot folosi ochelari de vedere sau lentile de contact. Se folosesc lentile convergente.

3. Astigmatismul

Persoanele cu astigmatism văd toate obiectele deformate și încețoșate, indiferent de distanța la care se află acestea. Acest defect apare atunci când suprafața corneei este curbată și nu sferică.

Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau prin chirurgie laser. Pentru corectarea astigmatismului se folosesc lentile cilindrice.

4. Prezbitismul

Prezbitismul apare progresiv, odată cu înaintarea în vârstă. Cauzele pot fi reprezentate de pierderea puterii de relaxare a mușchilor ciliari sau de pierderea elasticității cristalinului. Persoanele care au acest defect de vedere nu văd clar obiectele din apropiere.

Pentru corectarea prezbitismului se folosesc ochelari sau lentile de contact.

Alte întrebări interesante