Limba română, întrebare adresată de cutecat000, 8 ani în urmă

vă rog dau coroană și 20 de puncte:)))))))))​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisagr
1

Răspuns:

Poezia “Aci sosi pe vremuri” de I.Pilat, se inscrie în curentul literar traditionalist prin tematica timpului trecător, prin respectarea prozodiei clasice, prin orientarea spre trecut , motivul amintirii, al casei bătrânești, prin descrierea cadrului natural rural și a trecutului legendar.

Astfel, poezia devine o meditație nostalgică pe tema trecerii ireversibile a timpului, asociată cu ciclicitatea vieții, iar prin tematica rurală, cea a iubirii și a timpului se realizează o constucție simetrică , de factură clasică.

Expresie artistică a ”pământului spiritualizat în vreme” și a ”timpului materializat în amintire”,poezia surprinde o adâncire de substanță a sentimentului horațian, individualizandu-l și universalizându-l în același timp. Fuga timpului capătă, astfel, un reper existențial propriu și concret și este trăită în aceeași măsură sub semnul tradiției ca o dimensiune sufletească generală, reprezentativă pentru o întreaga comunitate umană: nepoții repeat gesturile bunicilor peste decenii. Surprinderea acestei forme de manifestare profunde și discrete a tradiției în momentele esențiale ale vieții stârnește un sentiment tulburător al opririi timpului. Apare aici ca motiv central paralelismul situațiilor, capabil să producă rezonanțe profunde în sufletul omenesc prin strămutarea întâmplărilor vieții într-un cadru etern, la care se adaugă motivele recurente ale liricii pillatiene: trecutul și amintirea.

Titlul este original și inedit, deoarece este alcatuit dintr-o propoziție, prin care poetul comunică ideea centrală a poemului și anume apropierea până la identificare a trecutului cu prezentul, două valori ale existenței umane plasate într-un spațiu și un timp neidentificate.

Adverbul în forrma populară ,, aci’', verbul ”sosi” la perfectul simplu și locuțiunea adverbială de timp ”pe vremuri” sugerează ideea că existența umană se bazează pe experiențe repetabile, reluate și retrăite de fiecare generație în parte, care simte și trăiește viața asemenea predecesorilor.

Sper ca te-am ajutat


cutecat000: mulțumesc!
cutecat000: Am uitat să specific poezia ,dar măcar mi-ai făcut o ideie la ce trebuie să scriu
denisagr: Cu plăcere
Alte întrebări interesante