Limba română, întrebare adresată de AndradaKiller, 8 ani în urmă

VĂ ROG E URGENT!!!
de completat-despre o componentă a unui calculator/unității centrale sau un dispozitiv intrare/ieșire/intrare-ieșire

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de loredana09061984
2

Răspuns:

Placa video

Placa video, adesea numită și placă grafică, este responsabilă de transmiterea imaginilor către monitor. Așadar, fără o placă video nu vei putea vedea nimic pe ecranul calculatorului tău.

Partea bună este că dacă nu vrei să faci editare foto/video, să rulezi jocuri care consumă resurse sau să redai clipuri 4K, majoritatea plăcilor de bază vin și cu o placă video integrată care se va descurca fără probleme pentru sarcini precum Microsoft Office, YouTube și alte acțiuni elementare.

Placa video (dedicata) e de fapt un computer in sine care e dedicat procesarii de imagine.

"Placa video" onboard (incorporata) e un cip grafic (GPU) de pe placa de baza care foloseste memoria RAM principala. Insa tot aia face. Proceseaza imaginea.

Capacitatea placii video se masoara in MB (megabaiti) sau GB (gigabaiti). O placa video moderna normala are intre 512 MB si 6 GB. Cele mai puternice placi video au ajuns la 11 GB.

Placa video este de fapt un procesor de grafica GPU (Graphics Processing Unit) cu memorie RAM speciala. Dupa cum am spus, un computer in sine.

Dar acest "computer" e programat in special sa proceseze si sa genereze functiile grafice, cum ar fi vectori, matrici, culoare, intensitate, unele functii META (adica o functie exterioara care e responsabila pentru "chestia" importanta) precum functii care zic cata umbra (intensitate redusa) sa aiba un pixel specific dupa ce a primit deja culoare (chestie care se numeste "pixel shading").... etc.

Placa video comunica cu monitorul. Dar ea primeste instructiuni la randul ei de la CPU sa stie ce sa faca, ce sa proceseze.


AndradaKiller: Mulțumesc mult!!!
Alte întrebări interesante