VA ROG FIARTE MULT!!!
Caracterizati substanta simplă fosforul:
a) formele alotropice;
b) proprietățile fizice;
c) proprietățile chimice,
Răspunsuri la întrebare
a)Forme alotropice:
Se cunosc două forme alotropice extreme ale fosforului: fosforul alb și fosforul negru și, între acestea, formele intermediare fosforul violet, fosforul roșu și fosforul roșu deschis. Forma cea mai săracă în energie, deci cea mai stabilă, este fosforul negru. Între diferitele forme alotropice ale fosforului nu există puncte de transformare reversibilă (ca la sulf) ; raportul dintre ele este deci cel al monotropiei.
b) Proprietăți fizice:
Din cauza solubilității în grăsimi, fosforul alb este toxic, spre deosebire de fosforul roșu. Fosforul alb în stare solidă și lichidă are molecula formată din patru atomi de fosfor care ocupă vârfurile unui tetraedru regulat. Unghiurile de valență de 60° sunt mici, indicând o tensionare considerabilă a moleculei, ceea ce ar explica marea reactivitate a fosforului alb.
c) Proprietăți chimice:
Spre deosebire de celelalte forme alotrope, fosforul alb este mult mai reactiv. Se aprinde ușor în aer și arde cu flacără gălbuie, formând pentaoxidul de fosfor (P2O5), formula moleculară corectă fiind P4O10: P4 + 5 O2EXCES → P4O10. Datorită ușurinței de aprindere, fosforul alb se păstrează sub apă. Acesta luminează verzui și foarte slab în întuneric, în prezența oxigenului din aer și a umidității. Fenomenul este cauzat de oxidarea produșilor inferiori de oxidare ai fosforului (P2O5→P4O10), fenomen numit chimioluminiscență. Cu F, Cl, si Br (Brom) reacționează cu aprindere sau explozie, iar cu I (iod) mai lent:
P4 + 6 Cl2→4PCl3;
P4 + 10Cl2→4PCl5
Are o combinație lentă cu S (sulful) la temperatura camerei și energică la temperatură ridicată:P4+6S→2P2S3; P4+10S→2P2S5
Reacția fosforului cu metale conduce la formarea fosfurilor: P4+ 6Mg→2Mg3P2
Reacția cu vaporii de apă formează acid fosforic și hidrogen la temperatură mai mare de 250 °C:8P+32H2O→8H3PO4+5H2↑