Franceza, întrebare adresată de jsksks, 8 ani în urmă

Va rog frumos ajutati-ma la traducerea textului Des goûts, on en discute...

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tarazanoglu
36

Despre gusturi, se discuta …

Fredo si Caro sunt invitati de unchiul Theo care le-a rezeravt o surpriza. Ei sunt foarte intrigati si merg in mod punctual la unchiul lor. Acesta ii invita … in bucatarie sa. Este o incapere vasta luminoasa, ai carei pereti sunt zugraviti in alb. In mijlocul incaperii, o masa pe care sunt aliniate diverse ustensile de bucatarie.

Fredo : Unchiule Theo, ce se intampla ? De ce ne-ai invitat ?

Unchiul Theo : Se intampla, baiatul meu, ca am decis sa va spun o poveste, ilustrand-o … Invatare/lectie pe viu, ce mai ?

Caro : Dar de ce in bucatarie ?

Unchiul Theo : Pentru povestea mea, este locul ideal. Stiti Saptamana gustului este in toi. Deci vreau sa va istorisesc povestea puiului Marengo si sa-l gatesc in fata voastra … Este un adevarat fel de mancare cu poveste !

Fredo : Misto ! O sa te ajutam !

Oncle Theo : Ah, nu ! Nu tu ! Iti interzic sa atingi ceva din aceasta bucatarie. Vei putea, in schimb, sa gusti felul de mancare, pentru a vedea daca reteta este buna. Dar mai intai, ascultati :

Povestea puiului Marengo :

Dupa o batalie in imprejurimile unui loc numit Marengo, Napoleon a sosit pe cal si mi-a cerut de mancare. Urgent, am trimis cativa soldati sa caute de mancare si iata ce mi-au adus : unul 3 oua, un altul, patru rosii si niste usturoi, al treilea o sticla de ulei de masline si sase raci si ultimul un pui fraged.  (…) Cum nu aveam nici unt nici ceapa am gatit bucatile de pui in ulei, am curatat rosiile de piele si le-am adaugat la pui, la fel si racii. Cum nu aveam vin la dispozitie am luat cateva picaturi de cognac din pleosca generalului. Odata totul pus pe farfurie, am prajit 3 oua in ulei si am acoperit cu ele puiul.

Napoleon, binedispus pentru  ca castigase batalia mi-a spus : « De acum incolo (daca scrie : dorénavant), pe viitor, imi vei pregati intotdeauna un pui de felul asta dupa fiecare lupta victorioasa ! »

Reteta s-a simplificat in mod considerabil de atunci.

(aici lipseste un rand pentru ca asa ai facut poza, daca vrei sa-l scrii, ti-l  traduc)

Caro : Chiar simplificata, reteta imi pare teribil de complicata … Si apoi, marturisesc ca amestecul dintre pui si raci nu ma tenteaza (prea) mult … Unchiule Theo, daca am sarbatori Saptamana gustului pregatind pur si simplu niste … clatite ?

Fredo : Ce idee buna ! Eu stiu sa le intorc !

Unchiu Theo : Intr-adevar, este o idee buna. Eu stiu foarte bine …sa stau cu mainile in buzunar (sa nu fac nimic) … si am ajuns la nivelul de maestru intr-ale degustarii !

Alte întrebări interesante