Va rog frumos îmi trebuie un eseu despre,,crestinism,, urgent dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
In anul 271, imparatul Aurelian a ordonat retragerea armatei si a administratiei tomane la sudul Dunarii si o mica parte a populatiei a urmat legiunile in provincia nou influentata ,Dacia Ripensis. Marea masa a populatiei a ramas la nordul Dunarii suferind invazia dacilor liberi si a migratorilor.
In secolele 4 si 6 s-a refacut partial stapanirea romana la nordul Dunarii. In vremea lui Constantin cel Mare(306-337), s-a reimpus administrarea romana asupra unei parti a fostei Dacii iar intre Oescuc si Sucidava s-a ridicat un pod peste Dunare. Teritoriul era aparat de un sistem defensiv numit "Brazda lui Novac".
In secolul 6, in vremea lui Iustinian(527-565), s-a refacut iarasi stapanirea romana la nordul Dunarii, orasele au cunoscut o mare dezvoltare, Drobeta luand chiar numele imparatesei : Theodora.
Daco-romanii au suferit invazia migratorilor insa au continuat sa existe la nordul Dunarii asa cum arata numeroase dovezi arheologice. Cea mai importanta descoperire arheologica este o piesa desvoperita la Biertan( "Donariul de la Biertan") datata din secolul 4 cu inscriptia "Ego Zenovius votum posui"(Eu,Zenovie am adus acest dar).
Daco-romanii s-au crestinat masiv in secolele 4-6. Crestinismul in general a cunoscut o dezboltare exploziva dupa Edictul de la Milano care a fost elanorat de Constantin cel Mare in 313.
Daco-romanii s-au crestinat in limba latina prin intermediul misionarilor veniti din Imperiul Roman , multi dintre acestia au fost ucisi devenind martiri crestini existamd numeroase dovezi( la Niculitel, in Dobrogea: Sava Gotul).
Un rol foarte important in raspandirea crestinismului l-au avut episcopiile crestine de pe linia Dunarii. Terminologia crestina este de origine latina : biserica, cruce, Dumnezeu, Paste, Florii, inger, crestin, etc.