Limba română, întrebare adresată de alerostas20, 8 ani în urmă

VA ROG MULT ,CARE MA POATE AJUTA?????
Redactează un dialog inteligent
de minimum 27 de replici
TEMA DESPRE CARE SA FIE NU CONTEAZA
VA ROG din suflet
DAU COROANA la cel mai bun​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mortalbastard10
0

Eu: - Cum crezi, Eminescu într-adevăr a fost un geniu al secolului său, cel ce și ar fi depășit și vremea și oamenii în filosofie?

Cineva: - Da, cu adevărat cred în acest lucru, mereu am crezut, poeziile lui nu au un efect secundar, ci etern. Ele sunt actuale și pentru secolul nostru, luînd în considerație simplul lucru că el a trăit un secol și jumătate în urmă.

Eu: - Și care este poezia da preferată scrisă de Mihai Eminescu? Eu, de exemplu, iubesc cel mai mult poezia "Fiind băiat păduri cutreieram".

Cineva: - Da, e o poezie foarte frumoasă, dar mie îmi place mai tare poezia "Glossa".

Eu: - Dacă nu mă greșesc, e o poezie cu formă fixă?

Cineva: - Nu te greșești, glosa aparține genului literar liric, fiind o poezie cu formă fixă, în care fiecare strofă, începând de la cea de-a doua, comentează succesiv câte un vers din prima strofă, versul comentat repetându-se la sfârșitul strofei respective, iar ultima strofă reproduce în ordine inversă versurile primei strofe.

Eu: - Ajunge definiții, mai bine spune-mi ce te-a atras în această poezie?

Cineva: - Această poezie este una de viață, simplă, unde Eminescu direct își exprimă sentimentele asupra societății în care trăiește, asupra acestor oameni ce trăiesc numai în ziua de azi, dar ducând o viață plictisitoare, lipsită de comori sufletești.

Eu: - E ceva actual și pentru secolul nostru, pentru societate noastră, pentru cultura noastră. Uneori am sentimente de dezgust pentru oameni, pentru modul lor de viață.

Cineva: - E bine, e foarte bine, înseamnă că nu ești de acord, că te revolți, că ești o personalitate, ci nu un rob al sistemei.

Eu: - De ce crezi așa?

Cineva: - Deoarece după ultimele statistici a unei grupe de profesori de la Universitatea de științe din Oxford, 40% din elevii Republicii Moldova, nu înțeleg ce citesc, nu țin minte, nu sunt coenteresați.

Eu: - Acest lucru e teribil... Cum?

Cineva: - Ușor. Mă calmează doar faptul că nu numai la noi e așa, dar în întreaga lume.

Eu: - În întreaga lume? Cum am ajuns la un așa nivel?

Cineva: - Avem totul de ce avem nevoie, tehnologii, informație, posibilități, dar nu avem oameni, avem maimuțe, avem porci, avem găini și cocoși, ci nu oameni raționali.

Eu: - Și totuși de ce?

Cineva: - Sistemul de învățământ.

Eu: - Sistemul de învățământ?

Cineva: - Da. El e creat într-așa mod, că oamenii nu devin personalități, ci o turmă de oi.

Eu: - Și ce rezon are parlamentul, miniștrii și toți ceilalți de la putere de la acesta?

Cineva: - Foarte multe. Să controlezi proștii e mai ușor, decât pe oamenii educați, inteligenți, învățați.

Eu: - Dar copii lor?

Cineva: - Tu crezi proprii lor copii învață aici? În acest haos?

Eu: - Peste hotare?

Cineva: - Da, în Marea Britanie.

Eu: - Ci oamenii? Nu se revoltă?

Cineva: Cine să se revolte? Cei 40%? Cei ce sunt peste hotare? Cei ce pur și simplu nu sunt coenteresați? Cine? Maximum 10% sunt cei ce se revoltă, dar minusul democrației e în ceea, că majoritatea mereu e dreaptă, iar minoritatea i se supune. Noi facem parte din minoritate.

Alte întrebări interesante