Biologie, întrebare adresată de nicoletac82, 8 ani în urmă

Va rog mult!!Este urgent! DAU COROANĂ! Mulțumesc! Doar punctele a) si b)​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
5

Răspuns:

b)  Inima funcționează ca o pompa. Când se contracta ventriculul stâng- sistola ventriculara - in circulația mare ( aorta si ce deriva din ea) ajunge o cantitate de sânge oxigenat, proaspăt venit de la plămâni. Acea cantitate de sânge trimisa in circulație se "lovește" de restul sângelui - vasele mari de sânge nu sunt goale niciodată - si acest șoc poate fi observat, palpat, înregistrat.

El se numește "puls" si - in general - dar nu întotdeauna !!  - coincide cu sistola ventriculara si cu frecventa cardiaca ( care poate fi evidențiată auscultand* exact in apropierea cordului pe torace )

Pulsul un efect si nu o cauza, motiv pentru care frecventa, amplitudinea dar si neregularitatile sale  pot da informații despre starea de sănătate a  diferitelor componente cardiovasculare începând cu starea  inimii, a arterelor mari sau rata metabolismului.

Nici in conditii de sanatate perfecta, pulsul nu este regulat asemeni unui tic-tac mecanic. E suficient sa alergi un pic, sa urci scarile, sau sa ai o conversatie mai aprinsa si pulsul se "accelereaza", marcand cresterea frecventei cardiace ca urmare a nevoii crescute de oxigen la tesuturi - muschi sau creier.  

* "a ausculta" înseamnă a asculta zgomotele inimii si plamanilor  [ cu stetoscopul, de obicei]  

a)  In condiții normale, pulsul este regulat,  cu o frecventa  70 - 90 de bătăi pe minut ( depinde de vârsta - mai rapid la copii si mai lent la vârstnici sau de existenta unor boli ).

pentru a-l "măsura" este nevoie de un ceas prevăzut cu secundar, si un moment de relaxare, pentru ca pulsul sa fie constant.

Pulsul poate fi ușor simțit la artera radiala a mâinii stângi.

[ Te uiți la palma stânga. Strângi pumnul ușor. Pe antebraț se pot observa doua tendoane care încep sa se ridice usor datorita contractiei pumnului. In stânga acestor tendoane pui degetul arătător de la mana dreapta  ușor si il miști încet pe osul radius, pana simți pulsul.. E nevoie de un mic antrenament, dar nu e nici periculos si nici nu gâdila.. După ce învățam unde poate fi găsit, il putem măsura.

Ne uitam la secundarul ceasului si când ajunge la "00", începem sa număram pulsațiile simțite timp de minim 30 de secunde. Numărul de pulsații il înmulțim cu 2 si aflam pulsul in bătăi pe minut. { am sugerat 30 de secunde pentru ca un minut e prea plictisitor pentru prima încercare...]

Apoi notam rezultatul si asta e tot.

Alte întrebări interesante