Matematică, întrebare adresată de lukyrosu, 8 ani în urmă

va rog multttt ajutati.ma​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ispasmarcel195
1

1) \: \frac{(n + 1)!}{(n - 1)!}  = 30 \\ Condiții \:  de \:  existență \\ n + 1 \geqslant 0⇒n \geqslant  - 1⇒n∈[-1; + ∞)①\\ n - 1 \geqslant 0⇒n \geqslant 1⇒n∈[1; + ∞)② \\ Din \:  ① \:  și \:  ② ⇒n∈[1;∞) \: sau \: n  \geqslant 1 \\  \frac{(n + 1)!}{(n - 1)!} = 30⇒ \frac{(n - 1)!n(n + 1) }{(n - 1)!}  = 30⇒ \\ n(n + 1) = 30⇒ {n}^{2}  + n - 30 = 0⇒ \\  {n}^{2}  + 6n - 5n - 30 = 0⇒ \\  {n}^{2}  + 6n - (5n + 30) = 0⇒ \\ n(n + 6) - 5(n + 6) =0⇒ \\ (n + 6)(n - 5) = 0 \\ n_{1} + 6 = 0⇒n_{1} =- 6 > 0 \: (fals) \\ n_{2} - 5 = 0⇒n_{2} = 5 > 0 \:  \: (adevărat) \\ Soluția: n=5 \\  \\ 2) \frac{n!}{(n - 4)!}  =  \frac{12n!}{(n - 2)!} \\   Condiții \:  de  \: existență \\  n\geqslant 0  \: ❶  \\ n - 4 \geqslant 0⇒n \geqslant 4 \: ❷\\ n - 2 \geqslant 0⇒n \geqslant 2 \: ❸ \\ Din \: ❶, \: ❷ \: și \: ❸ ⇒n \geqslant 4. \\  \frac{n!}{(n - 4)!}  =  \frac{12n!}{(n - 2)!} | \div n!  ⇒ \\  \frac{(n -2)!}{( n-4)!} =12 ⇒ \\  \frac{(n - 4)!(n - 3)(n - 2)}{(n - 4)!} =12⇒ \\ (n - 3)(n - 2) = 12⇒  \\  {n}^{2} - 5n + 6 - 12 = 0 ⇒  \\  {n}^{2} - 5n - 6 = 0 ⇒  \\  {n}^{2} - 6n + n - 6 = 0 ⇒  \\ n(n - 6) + 1(n - 6) = 0 \\ (n - 6)(n + 1) = 0 \\ n_{1} - 6 = 0⇒ n_{1} = 6 \geqslant 4 \: (adevărat) \\ n_{2} + 1 =0⇒n_{2}  =  - 1 \geqslant 4 \: (fals) \\ Soluția: n=6 \\  \\3) \:  \:   \frac{A_{n}^{5} +A_{n}^{7}}{A_{n}^{6}}  =  \frac{ \frac{n! }{(n - 5)!} +  \frac{n!}{(n-7)!}  }{ \frac{n!}{(n - 6)!}}  =  \\  \frac{ \frac{n![(n - 7) !  +  (n - 5)!]}{(n - 6)!(n - 5)•(n - 7)!}}{ \frac{n! }{(n - 6)!}} =  \frac{(n - 7)!}{(n - 7)!(n - 5) }  +  \frac{(n - 5)!}{(n - 5)(n - 7)!}  = \\  \frac{1}{n - 5}  +  \frac{(n - 7)!(n - 6)(n - 5) }{(n - 7)!(n - 5) }  = \\ \frac{1 + (n - 6)(n - 5)}{n - 5} =  \\  \frac{ {n}^{2}  - 11n + 31}{n - 5}  \\  \\ 4) \:  \:  \frac{A_{n - 1}^{k - 1}•P_{n - k}  }{ P_{n - 1}}   \\ =    \frac{ \frac{(n - 1) !}{(n - 1 - (k - 1)) ! } • (n - k)! }{(n - 1) ! }  \\  =  \frac{(n - 1)! •(n - k)! }{(n - 1 - k + 1)! • (n - 1)! }  \\  =  \frac{ (n - 1)! •(n - k)! }{   (n - k )! • (n - 1)! }  \\  = 1

Alte întrebări interesante